23.2 C
Виена
четвъртък, 30 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияСкандално леки присъди за трафик на хора постанови австрийският съд по случая...

  Скандално леки присъди за трафик на хора постанови австрийският съд по случая „Монтана“

  -- Реклама --

  По-рано този месец шестима българи, трима мъже и три жени, бяха осъдени във Виена за склоняване към проституция, трафик на хора и сводничество

  Текст Любомира Каралеева

  Шестимата, вкарвали нелегално в Австрия наши сънароднички, бяха заловени през ноември м.г. при обща операция на българската и австрийската полиция. Местните власти още тогава се похвалиха, че са разбили един от големите канали за трафик на хора от Източна Европа. След съдебния процес, продължил близо 5 месеца, съдът намери българите за виновни и им постанови различни присъди, някои от тях условни, между 12 месеца и 4 години затвор.

  По познатата схема осъдените обещавали на жертвите работа и по-добър живот във Виена. След пристигането им в Австрия обаче жените били принуждавани чрез системно насилие и заплахи да проституират. В хода на делото са били представени снимки на някои от жертвите, на които се виждат телата им, буквално посинели от бой. Всички заработените от тях пари били отнемани и разпределяни между членовете на престъпната група. Сред 31-та българки, станали жерви на трафик, има и една непълнолетна, както и една умствено изостанала. Голяма част от жените са от най-бедните райони на северна България, заради което и делото получи известност в австрйските медии като „Случаят Монтана“.

  Австрийската неправителствената организацията LEFÖ-IBF, защитаваща правата на сънароднички ни по време на процеса, определи присъдите като „скандално леки“ и отправи сериозни критики към съдебния състав. Не всички обвиняеми обаче ще лежат в австрийски затвор. Двама вече бяха пуснати на свобода, тъй като, в очакване на присъдата, вече са прекарали в ареста постановеното им наказание, а останалата част от присъдите им са условни. На първата си страница “Der Standart“, както и
  Националната телевизия ORF също коментираха леките присъди. Наказанията
  компенсират в много малка степен страданията и травмите, преживени от жените. Фактът, че някои от сводниците вече са на свобода, поставя сигурността на българките в сериозна опасност. От организацията, която осигури адвокат и преводачи на жертвите, заявиха, че случаят е много обезкоръжаващ и за полицейските екипи и от двете страни, събирали доказателства в хода на процеса.

  Припомняме ви, че проституцията в Австрия е легализирана професия. Упражняващите я легално подлежат на редовни медицински прегледи и плащат данъци. Сколняването към проституция обаче, както и сводничеството, са противозаконни. Миналата година виенският съд издаде няколко подобни присъди на българи, най-тежката от които бе максималната от 10 години лишаване от свобода.

  Още по темата:

  Разбиха група за трафик  на хора, дейставала в България и Австрия

   

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации