7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРазбиха група за трафик на хора, действала в Австрия и България

Разбиха група за трафик на хора, действала в Австрия и България

-- Реклама --

Престъпна група, занимавала се с трафик на хора, е задържана на територията на България и Австрия, съобщиха от пресцентъра на МВР. Информацията бе разпространена и в австрийските медии.

Установяването на членовете на групата стана възможно благодарение на отличното взаимодействие между австрийските и българските служби и всекидневния обмен на информация, под ръководството на Върховна касационна прокуратура и прокуратурата във Виена.

Реализираната международна операция била насочена срещу трафик на жени с цел сексуалната им експлоатация, сводничество и склоняване на непълнолетни към проституция. Задържани са седем члена на организирана престъпна група – четирима мъже Г.Г. /42 г./, С.Г. /34 г./, Б.М. /41 г./, С.Т. /19 г./ и три жени – Н.К. /30 г./, М.М. /43 г./ и Е.Т. /35 г./.
Разследването започнало през септември миналата година по сигнал, че в т.нар. „студио” във Виена се предлагат сексуслуги. В заведението работели група българи. Случаят бил поет от Областната криминална служба във Виена и Федералната криминална служба, които веднага осъществили връзка с българските си колеги. Така стартирали оперативните действия в България от служители на сектор „Трафик на хора” в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и дирекция „Международно оперативно сътрудничество”. В интензивния обмен на информация се включили и офицерите за връзка на двете страни, Полша и Гърция.
След извършената първоначална проверка на сигнала започнало наблюдение на случващото се в кръговете, свързани с проституция, както и на местата, където се предлагат сексуслуги. На 15 февруари било получено запитване от българското бюро СИРЕНЕ за изчезнало 20-годишно момиче. Предполагало се, че то е държано насила във Виена и принуждавано да проституира. Молба за издирването подала майката. При направеното проучване била потвърдена версията, че младата българка е жертва на организираната престъпна група, занимавала се с трафик на хора.
Дни по-късно разследващите достигнали и до две български гражданки, едната от които била видимо уплашена, тъй като за 3-годишния й син се грижел съпругът й – Г.Г. /42 г./, член на престъпната група. По тялото на жената имало масивни хематоми. На 13 август той бил задържан във Виена, а на 16 ноември – осъден на 10 години лишаване от свобода с плащане на обезщетение на жертвата в размер на 30.000 евро. 
В хода на съвместните действия, на 14 ноември били предприети паралелни операции в България и Австрия, под ръководството на Върховна касационна прокуратура и прокуратурата във Виена. Въз основа на издадени национални заповеди за арест в австрийската столица били задържани петима, претърсени били осем заведения, превърнати в публични домове. Разпитани били и девет жертви на престъпната група. По същото време в България, на основание на издадена Европейска заповед за арест, е задържан още един от членовете на групата, извършени са претърсвания и на 14 адреса.
Установено е, че повечето от жертвите на сексуално насилие са млади момичета, сред които едно непълнолетно и душевно болна жена. През деня  работели като улични проститутки, а през нощта – в публични домове. Почти всичко, заработено от тях, отивало в ръцете на сводниците. В хода на разследването е установен и механизмът, по който били набирани жертвите.  По-голяма част от тях били слабо образовани и произхождали от социално слаби семейства. След „ухажване” и засилено внимание, те постепенно се откъсвали от семейство и приятели, ставали емоционално зависими и готови почти на всичко за връзката си и общото бъдеще с „мъжа на живота им”. Така не се налагало да бъдат убеждавани дълго, за да се съгласят да работят като проститутки за уж „кратко” време. Обещанието било, че със спечелените пари ще си изградят солидна основа за съвместно съжителство в България. Така те доброволно се превръщали в жертви и разбирали за ролята си едва след като вече били впримчени в престъпната схема. Някои от тях опитвали да се откажат, но под психически и физически тормоз, понякога насочен не само срещу тях, но и срещу децата им или други членове от техните семейства, те били връщани към занаята.
Според първоначалните данни, престъпната схема е действала предимно на територията на България, Австрия, Полша и Гърция. Освен жени, които били склонявани да упражняват древния занаят, в нея били привлечени и  мъже. Те били принуждавани да просят, а парите отново отивали в ръцете на „организаторите”.
Установено е, че седмината задържани разполагат с множество имоти  и парични средства в България, произходът на които не може да бъде доказан.
Задържането на престъпната група, действала на територията на различни европейски страни, стана възможно благодарение на осъществените трансгранични действия по разследването. Те ще продължат с оглед  придобитите данни за още жертви, произхождащи от други държави -членки на ЕС, и установяването на други членове на организираната престъпна група.

Снимка пресцентър на МВР

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации