-1.5 C
Виена
четвъртък, 30 ноември, 2023
spot_img
НачалоМеланжПорция здраве

Порция здраве

-- Реклама --

„Храната има значение” e основната тема на втория брой на А4. Не, няма да ви представим новите течения при диетите или съвети за отслабване. Фокусът е насочен към нашето здраве, което често е пряко следствие от това, с което се храним.

Оказва се, че за да променим навиците си на масата, трябва да променим най-вече мисленето си. А също, че българи и австрийци не са чак толкова различни в отношението си към храната и здравето и че хранителните ни навици сa пряко зависими от нашето ежедневие, възраст и финансово състояние.

Между 30 и 40% от населението на двете държави, предимно представители на младото поколение, се хранят навън, но според диетологът Огнян Симеонов извън дома също можем да си набавим здравословно меню: „Навсякъде има магазини за зеленчуци и плодове. Това е прекрасна храна, а ако добавите и ядки, организмът е напълно удовлетворен. Наблюдава се вълнà на здравословно хранене, а оттам все повече заведения предлагат алтернатива на познатите ни тежки храни“. Според него домашно приготвените ястия все пак си остават по-добрият вариант.

След стряскащата статистика, която нерадостно сочи, че всяко пето българче е с наднормено тегло, направихме и кратко проучване за това, какво според вас е здравословно хранене и установихме: няма еднозначен отговор. Някои от вас избират разнообразна ежедневна или сезонна диета, както и намалена консумация на месо или тестени продукти, други се обръщат към вегетарианството, а трети няколко пъти годишно разчитат на регенериращи режими или пост.

Според масажистът Стефан Цветанов не трябва да се следват системи или течения, а човек трябва експериментално да установи лично за себе си какво му действа най-добре като тип хранене или продукти. „Трябва да се прави разлика между това какво ни се яде, понеже сме свикнали с него, и от какво организмът ни се чувства най-добре. След известно време тялото привиква на новия режим и вече започва да ни се яде само това, което е полезно за нас и от което всъщност имаме нужда в дадения момент“.

Не успяхме да ви представим напълно различните видове хранене, както и позициите „за“ или „против“ дадено течение, като модерните напоследък био-храни, но се надяваме да сме успели да ви накраме да се замислите, дори и само за момент. Да обърнете внимание на това с какво и как се храните вие и вашите деца. Да потърсите повече информация.

И да започнем заедно да мислим за здравето си. Още днес.

________________________________________________________
Още по темата:

Статии:
Здравословно ли се храним
Храната: химия на удоволствието
Био, органик, еко, веган, суперхрани, местно, устойчиво
Традиционната българска кухня

Филми:
„Храната е от значение“
„Храна ООД“
„Землянин“
„Най-вдъхновяващата лекция – Гари Юрофски“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации