5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияПроект за Закон за българите и българските общности извън България

Проект за Закон за българите и българските общности извън България

-- Реклама --

Държавната агенция за българите в чужбина представя на своята интернет страница подготвения проект за Закон за българите и българските общности извън Република България (ЗББОРБ), както и мотивите към него. В портала на Министерския съвет за обществени консултации тече дискусия относно подготвяния закон. Всеки гражданин може да изпрати своите идеи и становища в ДАБЧ.

Глава първа от проекта е посветена на общите положения, заложени в закона.  В чл.1 е разписано, че този закон урежда отношенията между българската държава и българите и българските общности извън България, както и че определя държавната политика по отношение на тези групи.

Глава втора разглежда основните принципи – право на национално самоопределение, защита на основни права и интереси и подпомагане на българските общности.

Глава трета е посветена на принципите на държавната политика спрямо българите и българските общности извън България.

Глава четвърта разглежда специализираните органи, които трябва да осъществяват държавната политика. Такива са министър, отговарящ за политиката към българите и българските общности извън България, чийто правомощия са детайлно изброени в чл.25-29 от проекта и ДАБЧ.

Глава пета за сега липсва в представения проект.

Глава шеста се концентрира върху представителството на българите и българските общности извън България. Според текста на чл.44 ал.1 „Националното представителство е независим консултативен орган на обществени начала с представителни и съвещателни функции за изразяване волята на организационни структури на българските общности извън Република България за провежданата държавна политика“. Органи на Националното представителство на общностите са Общо събрание и Национален консултативен съвет.

______________________

Още по темата

Интервю на Росен Иванов, председател на ДАБЧ пред Eurochicago

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации