11.5 C
Виена
неделя, 25 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоБългарияПроект за Закон за българите и българските общности извън България

  Проект за Закон за българите и българските общности извън България

  -- Реклама --

  Държавната агенция за българите в чужбина представя на своята интернет страница подготвения проект за Закон за българите и българските общности извън Република България (ЗББОРБ), както и мотивите към него. В портала на Министерския съвет за обществени консултации тече дискусия относно подготвяния закон. Всеки гражданин може да изпрати своите идеи и становища в ДАБЧ.

  Глава първа от проекта е посветена на общите положения, заложени в закона.  В чл.1 е разписано, че този закон урежда отношенията между българската държава и българите и българските общности извън България, както и че определя държавната политика по отношение на тези групи.

  Глава втора разглежда основните принципи – право на национално самоопределение, защита на основни права и интереси и подпомагане на българските общности.

  Глава трета е посветена на принципите на държавната политика спрямо българите и българските общности извън България.

  Глава четвърта разглежда специализираните органи, които трябва да осъществяват държавната политика. Такива са министър, отговарящ за политиката към българите и българските общности извън България, чийто правомощия са детайлно изброени в чл.25-29 от проекта и ДАБЧ.

  Глава пета за сега липсва в представения проект.

  Глава шеста се концентрира върху представителството на българите и българските общности извън България. Според текста на чл.44 ал.1 „Националното представителство е независим консултативен орган на обществени начала с представителни и съвещателни функции за изразяване волята на организационни структури на българските общности извън Република България за провежданата държавна политика“. Органи на Националното представителство на общностите са Общо събрание и Национален консултативен съвет.

  ______________________

  Още по темата

  Интервю на Росен Иванов, председател на ДАБЧ пред Eurochicago

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации