23.6 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияИзвестни алпинисти се събират в Банско за ХI издание на Международния фестивал...

  Известни алпинисти се събират в Банско за ХI издание на Международния фестивал на планинарския филм

  -- Реклама --

  Известният австрийски алпинист Волфганг Наирц е сред официалните гости на форума

  Международният фестивал на планинарския филм „Банско филм фест“ е най-голямата проява на планинарската култура в България. През годините той успя да се наложи и като най-престижния кинофорум от този тип в Югоизточна Европа. Както списание „Българите в Австрия“ вече писа ( виж брой 30) тази година форумът ще се проведе от 23 до 27 ноември в Банско.

  Програмата на фестивала включва представянето на повече от 100 филма от 30 държави като 15 от тях са български. „Селекцията представя най-доброто от продукцията на световното планинарско кино на тема планинарски и екстремни спортове, бит и култура на планинските народи, опазване на планинската природа, приключения и пътешествия“ – каза специално за „Българите в Австрия“ директорът на фестивала г-жа Натали Петрова.

  Гостите на събитието по традиция са сред най-известните търсачи на екстремни преживявания, изследователи, алпинисти и спелеолози. За първи път тази година ще има и представител от Япония. Това е един от най-добрите познавачи на тибетските планини Томацу Накамура.

  Само дни след завръщането си от Непал, към Банско отлетя и една от звездите на австрийския алпинизъм – Волфганг Наирц. През 1978 г. той е ръководител на експедицията, по време на която Рейнолд Меснер и Петер Хаблер изкачват най-високият връх на земята Еверест (8 848) без кислородни маски.

  Освен прожекцията на филми, срещи и разговори с известните гости, програмата на фестивала предвижда и редица други инициативи, които ще зарадват гостите и жителите на планинския град.

   

  Снимки личен архив на Волфганг Наирц и ектремспортс

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации