20.4 C
Виена
четвъртък, 7 юли, 2022
spot_img
Още
  НачалоМеланжКакво ви очаква в брой 29 на списание "Българите в Австрия"

  Какво ви очаква в брой 29 на списание „Българите в Австрия“

  -- Реклама --

  Скъпи приятели,

   Надяваме се, че сте имали  хубаво и спокойно лято, изпълнено с емоции и преживявания.

  В първите дни на септември вече може да разлистите новия брой на списание „Българите в Австрия”. Както винаги в него ви предлагаме интересни теми и полезна информация.

  Задават се избори и за пореден път се поставят болезнените въпроси за възможностите за гласуване на българските граждани в чужбина. В „Избори на промоция” авторът – Валери Митушев, разговаря с разследващата журналистка Румяна Угърчинска за промените, които трябва да се случат в Избирателния закон, за да могат и 3-те милиона българи зад граница да упражнят правото си на глас.

  Започва учебната година. Някои деца ще посещават и българско училище. Други ще се откажат от него. Докога ще пишем неизвинено отсъствие на българския език в образованието на децата ни? На този въпрос е посветена и основната тема в  брой 29 на списание „Българите в Австрия”.

  От 30 години в България не бе откриван музей, а страната ни беше една от малкото в света без Музей на съвременното изкуство. Макар и последни сред държавите от източния блок, съвсем скоро  и ние ще се сдобием с Музей на социалистическото изкуство. Какво друго се случва в българското културно пространство ще разберете от министъра на културата Вежди Рашидов.

  Темата за фалита на Гърция и наливането на европейски пари за спасяване на закъсалата държава е във фокуса на коментарната ни рубрика „Гледна точка”. Мария Спасова-Топалова,   дългогодишен журналист и изпълнителен директор на информационния сайт GRReporter в Атина, търси причините за нежеланието на гърците да се променят и съобразят с новите реалности.

  Материалът „LGS Personal свързва точния човек с точната работа” ще представлява интерес за всички, които търсят подходяща фирма за набиране и подбор на персонал в Австрия. А за предимствата от работа в мултикултурна среда ще разберете от Давор Сертич, предприемач.

  И в този брой ще ви предложим красиви места за почивка както в България, така и в Австрия. Хисаря е идеалното място за любителите на история и спа. Тези, който търсят романтика и спокойствие, могат да тръгнат по стъпките на художника Густав Климт и да открият красотата на езерото Атерзее.

  „На училище в Австрия” е темата, която разглежда консултантски център „Компас”. Правната ни рубрика в този брой е посветена на европейската заповед за плащане, която дава възможност за облекчена процедура за събиране на вземания от длъжници с местоживеене в ЕС. Как да осигурим бъдещето на младите хора и ще се наложат ли промени в пенсионната система на Австрия – на тези проблеми е посветена статията на Interfinance Beratungs GmBH.

  Страниците на списанието крият и още интересни материали, новини и информация. Не пропускайте и справочника на стр.31, където ще намерите адресите както на държавните институции, така и на българските магазини и ресторанти във Виена.

  Надяваме се, че темите и гледните точки, които сме представили отново ще провокират читателската ви активност. Очакваме вашите мнения и коментари на адрес: spodeleno@bulgaren.org

  Ако все още не сте се абонирали за единственото българско списание в Австрия, което излиза шест пъти в годината, а имате желание, можете да поправите този пропуск бързо и лесно. Преведете сумата от € 12 на посочената банкова сметка Kulturverein Bulgaren in Osterreich, Erste Bank, BLZ 20111, Kontonr. 28714074000 (в полето Verwendungszweck напишете Абонамент, а в Допълнителен текст – името и адреса си). Абонаментът ви гарантира бързо получаване на любимото ви издание и ви дава възможност да се възползвате от всички бонуси за абонатите, които екипът ни периодично дава.  

   Списанието можете да закупите от българските магазини във Виена:

  Teleconcept

  1040, Margaretenstr. 7

  BG Shop

  1050, Schonbrunnerstr. 55

  Още български магазини:  

  1100, Laaer-Berg-Str. 3

  1150, Marzstr. 36  

  1160, Maroltingergasse 100

  1160, Ottakringerstr. 86

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации