17.8 C
Виена
събота, 25 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоБългарияБългарска благотворителна организация „Спаси живот”

  Българска благотворителна организация „Спаси живот”

  -- Реклама --

  Не ми се иска да ви обяснявам що за заболяване е левкемията – страшно е. Много е страшно. Само преди няколко дни българската общност в Лондон се раздели с едно прекрасно 25-годишно момче – Томa Каркински. Преди да бъде сполетян от коварната болест той завършва Кеймбридж и започва докторантура в Оксфорд.

  Младежът се опитва да намери донор за стволови клетки и много хора откликват на призива му, но уви, тази подкрепа не успява да го спаси. В последните дни от живота си заедно с приятели той създава сайта http://spasi-zhivot.org , с който иска да запознае обществото с особеностите на левкимията и донорството на стволови клетки. Оказва се, че българите сме с особен генотип и за нас много трудно се намират съвместими донори. Благотворителната организация цели да развие база данни с потенциални донори. Така се увеличават шансовете за спасяване на човешки живот.

  В моменат в България има официално регистрирани 500 донора на стволови клетки. 4.5 милионна  Хърватия има 17.300. На практика това означава, че един хърватин има много по-големи шансове да намери бързо подходящ донор в сравнение с един българин. Това може да се промени! Нека в памет на Тома Каркински научим повече за възможностите да помогнем.

  Разпространете този линк и разговаряйте с вашите приятели по тези теми – важно е да знаем повече, за да бъдем част от спасяването на един човешки живот.

  ____________________________________________________
  към българския регистър на потенциални донори на стволови клетки

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации