6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияБалканът се среща с Ню Йорк в Бад Ишъл

Балканът се среща с Ню Йорк в Бад Ишъл

-- Реклама --

текст Юлия Атцмансторфер

По-шарено не може и да бъде. Балканите са достатъчно пъстри. В страна като България съжителстват от столетия българи, турци, роми, арменци, евреи, македонци, гърци. Ако човек смеси балканските мелодии и ритми със северноамериканските традиции на джаза, ще получи една изключителна музикална симбиоза. Атрактивното дуо Владимир Кърпаров (саксофон, България) и Келвин Шолар (пиано, САЩ) ще отвлекат публиката на ишълската гостилница, „Им алтен Зудхаус”, на 27. Януари 2011 г. в 20:00 ч. в един чуден свят, изпълнен с музикални наслади.

Владимир Кърпаров е следвал музика в София, Хамбург и Берлин. Младият саксофонист е свирил с известни български и чуждестранни музиканти като Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Иво Папазов, Стоян Янкулов, Мартин Любенов, Герард Пресенчер, Джон Холленбек, Гебхард Уллман, Петер Херболцхаймер. От десетина години Кърпаров живее в Германия. В концертния му календар от последните месеци са отбелязани изяви в България, Латвия, Унгария, Чехия, Полша, Австрия, Италия и Холандия. Музикантът на свободна практика участва активно в международни музикални фестивали в Европа, Азия и Латинска Америка. За творческите си постижения е отличаван многократно.

В интервю за в. СЕГА от 04.10.2007 г. Кърпаров споделя: „Интересът ми към фолклора не е случаен, но още се уча на тази музика. Транскрибирам сола, за да се науча да я свиря правилно. Бих определил музиката, която свиря като миш-маш джаз. Най-опасното нещо в една музика е да не се получи кич. Всичко зависи от смесването на нещата. Засега няма човек, който да е успял да свири перфектно и двата стила: фолк и джаз. Най-удачният фюжън е смесването, важното е да въздейства емоционално”.
Келвин Шолар е космополит и човек на изкуството с много нови идеи. Нюйоркчанинът  вижда как се развива музиката и я връща от бъдещето в настоящето. Шолар композира соло и ансамблова музика. В музикалните стилове не познава граници и изненадва феновете си с джаз, класика, блус, афрокарибски ритми, електронна и филмова музика. Работил е със световноизвестни музиканти: от Ню Йоркския балет до Стиви Уондър. Шолар е участвал в значителни музикални фестивали и притежава многобройни музикални награди. Отличен е за един от най-добрите на артистичния форум International´s Best of 2009. Като пианист и композитор Шолар е водил майсторски класове в Гърция, Франция, Португалия, Бразилия, Япония и САЩ.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации