5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеБългарското училище „Гергана” от Ню Йорк гостува с концерт във Виена

Българското училище „Гергана” от Ню Йорк гостува с концерт във Виена

-- Реклама --

На сцената в БКИ ”Дом Витегнщайн” децата ще представят оригинална драматизация на български език на 13 известни бродуейски песни

българско училище "Гергана" Ню Йорк

Как звучат на български език песните от някои от най-популярните мюзикали, играни на Бродуей като „Котките”, „Мери Попинз”, „Красавицата и звяра”, „Ани”? Това ще ни покажат децата от българското училище „Гергана” от Ню Йорк, които ще изнесат концерт за своите сънародниците във Виена.

През далечната 2004 г. по инициатива на джаз певицата Гергана Велинова в Ню Йорк 12 българчета формират малък хор. Въпреки че говорят български език, децата не могат да четат и пишат на майчиния си език и така се ражда идеята да се създаде и училище. „Гергана” е първото българско школо в Ню Йорк и обучава деца от предучилищна възраст до 12-и клас, а страстта към музиката и пеенето остава негова отличителна черта.

С помощта на диригентката Красимира Иванчева,  вокалната педагожка и оперна певица Стефка Евстатиева и корепетиторката Магдалена Душкина учниците подготвят и изнасят  повече от  100 концерта, някои от които са на сцените на Карнеги холSymphony Space на Бродуей и в централата на ООН в Ню Йорк. Хорът участва и в общобългарските чествания в града и изнася коледен концерт в Българската източноправославна епархийска катедрала „Св. св. Кирил и Методий“.

Екипът на училището работи по различни проекти за сближаване на българските деца по света. А това става най-успешно чрез музиката. След вълнуващи концерти в Париж (2016) и Чикаго (2017), децата от хора ще гостуват и българите във  Виена. Те пристигнат в австрийската столица по покана на българското училище „Св.св.Кирил и Методий” и неговата директорка д-р Ирина Владикова-Ботева.

Концертът ще се състои в БКИ”Дом Витгеншайн” на 24 ноември (ноември) от 13.00 ч. Входът е свободен.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации