1.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеБългарското училище "Св.св.Кирил и Методий", Виена посрещна с китка здравец и питка...

Българското училище „Св.св.Кирил и Методий“, Виена посрещна с китка здравец и питка своите ученици

-- Реклама --

Със специално тържество в БКИ“Дом Витгенщайн“ започна учебната година в българското училище „Св.св.Кирил и Методий“, Виена

„Предстои ви една интересна година, през която ще пораснете много, ще се научите не само да четете и да пишете на български език, но и да мислите свободно, да откривате красотата  на познанието, водени умело от вашите учители. Понякога ще ви се струва, че тук е малко трудно, но ви уверявам че в повечето случаи ще е забавно и весело. Бъдете любопитни, четете и питайте. Светът на книгите е приказно място и си струва да пътувате често до там”. С тези думи директорката на българското училище „Св.св.Кирил и Методий” д-р Ирина Владикова приветства с „Добре дошли” всички ученици и им пожела спорна и ползотворна учебна година. С китка здравец и питка екипът на школото посрещна новите ученици и им пожела на добър час.

Тържеството се състоя в БКИ”Дом Витгенщайн” и бе уважено от посланика на Р България в Р Австрия д-р Иван Сираков и директорката на културния институт доц.д-р Румяна Конева.

341 българчета ще учат през новата 2019/20120 година в българското училище „Св.св.Кирил и Методий” във Виена. 58 първокласници ще седнат на чиновете, за да учат азбуката и на български език. Вече 28 години училището  е мястото, където българските деца във Виена говорят и пишат на родния си език и учат българските традиции и обичаи.

В привествието си директорката на училището д-р Ирина Владикова припомни, че изучаването на майчиния език помага на децата да запазят връзката си с България и им дава предимството да знаят още един език в днешния пъстър свят. Новото оборудване – 11 лаптопа, два монитора и копирна машина, получени като дарение от Европейската инвестиционна банка благодарение на усилията на Кристина Кирилова, ще спомогне на модернизиране на учебния процес  и за провеждане на онлайн изпитни тестове за нивата А1-С1 по Общата европейска езикова рамка, организирани от Департаментa за езиково обучение при СУ „Св. Климент Охридски” (ДЕО – СУ) и издаващ сертификат за ниво на владеене на български език като чужд . Новост тази година е даването на възможност на зрелостниците да кандидатстват с този сертификат и матурата от държавата, в която живее ученикът, в българско висше училище по реда на ПМС №103/1993 г.

Благодарение на подкрепата на българската държава и лично на премиера Бойко Борисов и външната министъра Екатерина Захариева училището ще продължи да обучава децата и да развива дейността си в помещенията на посолския комплекс в четвърти район.

За децата в предучилищените групи и за учениците в по-горните класове с много любов и всеотдайност се грижат учителите Анета Геранлиева, Красимира Шарф, Симона Захариева, Таня Александрова, Тодор Тодоров, Кристина Николова, Женислава Делчева и директорката д-р Ирина Владикова. На тържеството те отново показаха, че са щастливи от апостолската си орисия да учат българчетата във Виена на родения език.

Екипът на блога на българите в Австрия Меланж Булгарен пожелава на всички деца, на техните родители и на целия учителски колектив здрава и успешна учебна година, изпълнена с много красиви емоции и щастие.

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации