6.5 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПроф.Ник Тиц и паметникът на Христо Ботев в Австрия

Проф.Ник Тиц и паметникът на Христо Ботев в Австрия

-- Реклама --

Австрийският професор Ник Тиц е инициатор за поставяне на бюста на Христо Ботев във ВИП парка на ЮНЕСКО в Голс

Денят на Ботев се чества официално от 1901 година, когато на връх Околчица, лобното място на големия революционер, се събират негови четници и други граждани да отдадат почитта си. Колкото и през годините начинът на празнуване и официалната формулировка на деня да се променят, датата остава като един от най-емоционално заредените дни в нашия календар.

Българите в Австрия също имат възможност да отдадат своята почит към делото на великия поет и революционер. Вече повече от 20 години пред паметника на Христо Ботев във ВИП парка на ЮНЕСКО в гр. Голс, област Бургенланд, се събират българи от цяла Австрия и съседните държави, за да поднесат цветя и си припомнят неговото дело и завети. Инициативата за създаването на паметника и поставянето му в този специален парк е на един от най-големите приятели на България в алпийската република – проф. Ник Тиц.

Назад във времето

През май 2013 г. по молба на главния редактор на Меланж Булгарен Елица Караенева, той се върна назад във времето, за да разкаже повече за контактите си с България и за Ботевите празници. За съжаление на 8 октомври същата година проф.Тиц ни напусна неочаквано.

Като представител на ЮНЕСКО проф. Тиц е посещавал България често в миналото. По време на визитите си се запознал с много български художници, музиканти, представители на изкуството. „Тези хора по-късно поканих да гостуват в Австрия в моята галерия „Ин ден Гербгрубен“ в Нойзийдъл ам Зее – разказа проф. Тиц. – Те събудиха интереса ми към българското изкуство и култура.” Но има и още една причина за привързаността му към България и това е проф. Мими Дичева, с която го свързва повече от 40-годишно приятелство (бел на ред. – българска пианистка и председател на културно-просветната организация „Св. Св. Кирил и Методий“, Виена, която за съжаление почина в началото на 2015 г.).

Поднасяне на цветя пред паметник на Ботев, Голс 6 юни 2014 г. Проф.Мими Дичева е на първа от дясно на ляво на първия ред. снимка Красимир Пеков

В края на 90-те години проф. Тиц разбира за предстоящо посещение на българска делегация в Австрия и решава да направи подарък – бюст на Христо Ботев. Неудовлетворен от получената скулптура, той се обръща към Куньо Желев, с когото са приятели от 20 години, с молба да извае нова. Българският скулптор се справя много бързо и представя бюст, който до смъртта на проф.Тиц се намира в неговата галерия в Нойзийдъл ам Зее. По този модел още същата година Куньо Желев създал и 50-килограмовия бронзов паметник, изложен преди 22 години във ВИП парка на ЮНЕСКО в Голс.

До сетния си час проф. Тиц представя български творци в своята галерия – дали това са художници, скултори, инструменталисти, певци – няма значение. „За мен е удоволствие да работя с най-различни хора. Каним ги при нас, даваме им възможност да творят, да направят концерти, изложби и по този начин се запознавам още по-отблизо с българското изкуство.“, сподели той специлано за Меланж Булгарен.

Ботеви празници

По традиция честването на Деня на Ботев в Австрия се организира от Българаската културно-просветна организация „Кирил и Методий“ със съдействието на българското посолство и БКИ“Дом Витгенщайн“. От 1999 г. пред паметника се събират членове на дипломатическата мисия, Културния институт, официални гости и много българи. Официалната част се съпътства от тържествен концерт с фолклорни танци и рецитал на стихове на поета. Благодарение и на кмета на Голс Ханс Шрамел тази традиция продължва и до днес.

Проф.Ник Тиц

За проф.Ник Тиц (1937-2013)

Проф. Ник Тиц е роден през 1937 г. в Нойзийдъл ам Зее. От 1973 г. ръководи ателие-галерията „Ин ден Гербгрубен“. Като представител на ЮНЕСКО има многобройни научни публикации в областта на физическата география, хидрологията, климатологията и геодинамиката. Основател на Културно сдружение „Северен Бургенланд” и председател на литературния клуб в Нойзидъл ам зее.

През 2009 година по повод 130-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Австрия е награден от президента на Република България с орден „Св. св. Кирил и Методий“, първа степен, за големите му заслуги за популяризирането на българската култура и изкуство в Република Австрия.

ВИП парк на ЮНЕСКО в Голс може да намерите на адрес:

Burgenland
7122 Gols
Landhotel Birkenhof
Birkenplatz 1
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации