7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРаботещите на полето като сезонни работници имат права и възможности за защита

Работещите на полето като сезонни работници имат права и възможности за защита

-- Реклама --

Предварителното информиране за правата предпазва сезонните работници на полето от подписването на неизгодни договори

Текст Елица Ценова

снимка Wikipedia

За много хора сезонната работа на полето е единствената възможност да заработят допълнителни средства. Често ангажираните като берачи работят при тежки условия, получават нищожно заплащане и не се ползват от правата си, предвидени по закон. За съжаление, голяма част от тях се страхуват или не знаят как и къде да потърсят помощ.

А възможности за защита има. При това безплатна и анонимна. Повече от пет години  за правата на работниците, заети в земеделието се грижи синдикатът ProGe. Към него работи екип от юристи, които дават консултации на български, немски, румънски, унгарски, сръбски/хърватски/босненски език. Често може да ги срещнете и на полето. „Обикаляме големите ферми, в които знаем, че има сезонни работници, за да се срещнем директно с тях, да ги попитаме дали имат нужда от помощ и да  ги информираме за правата им и услугите, които предлагаме”, обяснява Милена Панева, която е част от екипа.

Работата не е лесна, защото често работниците са изолирани и нямат контакти с други хора. Много от тях се страхуват да не загубят работата си, ако се оплачат и предпочитат да премълчат нередностите. Най-често търсят помощ едва, когато не получат обещаните средства. „Колкото по-добре са информирани хората, толкова по-добре ще се предпазят от подписването на договори, нарушаващи гарантираните им от закона права”, казва юристката Милена Панева.

Какво трябва да знаят работниците на полето, събиращи реколта?

Заплащане

Минималното заплащане на час за този бранш е различно в отделни провинции, но разликите са минимални (Бургенланд – 7,38 евро на час , Долна Австрия – 7,41 евро на час, Щайермарк – 7,50 евро на час). От това бруто възнаграждение се приспадат удръжки и данъци и сумите стават съответно 6,27 евро, 6,27 евро, 6,33 евро на час. Минималното нетно заплащане на седмица също варира според провинцията, но е между 250,70 и 253,16 евро, а месечното е между 1 085,52 и 1 096,17 евро (тази сума не включва изработени извънредни часове).

Заплатата трябва да се изплаща всеки месец. Всички работни часове (независимо от вида работа) трябва да бъдат изплатени. Работодателят не дължи заплащане за времето на почивка (минимум 30 минути на ден) и за разходите за път от квартирата до работното място и обратно.

За извънреден труд се считат часовете, изработени над 40-те часа на седмица (пълен работен ден). Извънредният труд сезаплаща с 50% увеличение над основното възнаградение. При извънреден труд през нощта (между 19.00 и 05.00 ч.) и през неделите или празничните дни се дължи двойно възнаграждение. Препоръчително е работникът да си записва изработените часове, за да може да изисква тяхното заплащане.

Работно време

Работното време е ограничено до максимум 12 часа на ден или 60 часа на седмица (с включени всички часове извънреден труд). Изработените в повече часове показват, че работодателят нарушава закона.

Квартира

Работникът може да заплаща най-много 1,31 евро на ден или 39,24 евро на месец ( с включени консумативи и ток) за квартира. Предоставеното помещение трябва да може задължително да се заключва, да има заключващ се шкаф, прозорец, питейна вода, възможност за миене с чиста течаща вода, идивидуална лампа за живеещите в помещението, възможност за готвене и претопляне на храна, хладилник, условия за сушене на мокри дрехи.

Храна

В случаите, когато работодателят предоставя безплатна храна (закуска, обяд, вечеря и две допълнителни закуски и напитки), той може да удържа 6,54 евро общо на ден за квартира и храна или 196,20 евро на месец.

Пари от заплатата не се удържат от работните материали, които се полагат за изпълнение на трудовите задължения (ръкавици, инструменти и др.)

Защита

Като членове на синдиката ProGe работниците на полето, събиращи реколта могат да получат безплатно представителство в съда, консултации за правата им, помощ при инцидент по време на работа.

На сайта на Sezonieri Kampagne, организация от юристи, които се грижат за правата на сезонните работници, са качени разяснителни видео клипове на различни езици, които дават нагледна информация за правата и възможностите за защита. Може да ги намерите ТУК

Информационни брошури на български език могат да бъдат намерени при маг.Милена Панева

За повече информация те могат да потърсят:

Милена Панева (български език) – 0664 61 45 063

Senol Alic (немски език) – 0664 6145 834

Alina Stocker (румънски език) – 0664 495 05 85

Lilla Hajdu (унгарски език) – 0664 6145 648

Brigit Hohlbrugger (сръбски/хърватски/босненски) 0664 6145 812

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации