7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноХристо Иванов пред българите във Виена: Искам да направим България нормална държава

Христо Иванов пред българите във Виена: Искам да направим България нормална държава

-- Реклама --

Пред пълна зала във Виена Христо Иванов, Георги Илиев и Мануела Малеева от „Да, България“ споделиха идеите си за бъдещето на страната и мястото на българите в чужбина в политическата система

Текст Елица Ценова

снимка Боян Николов
Георги Илиев, Христо Иванов (в средата) и Мануела Малеева пред българи във Виена снимка Боян Николов

„В навечерието на предизборната кампания ние решихме да се срещнем с българите в чужбина, защото те са изключително важни за нас”. С тези думи председателят на партия „Да, България” Христо Иванов се обърна към сънародниците си във Виена. На 24 февруари вечерта повече от 120 човека откликнаха на поканата за среща-разговор с представители на най-новата политическа партия в България. Хора на всякаква възраст дойдоха, за да зададат въпросите, които ги вълнуват и за да чуят идеите на „Да, България” за бъдещето на страната ни.

Заедно с Христо Иванов във Виена пристигнаха известната ни тенисистка Мануела Малеева и Георги Илиев, който отговаря за връзките с медиите.

„Ние не сме тук, за да ви убеждаваме да се върнете в България, а да се опитаме заедно да изградим работещи връзки между българските общности зад граница. Вие сте не само най-големият чуждестранен инвеститор, но и ценен национален ресурс, който трябва да се използва за благото на страната ни”, подчерта още в началото Христо Иванов. Позитивната атмосфера и подчертано искрения тон мотивираха аудиторията да участва активно в разговора.

снимка Георги Тотев
Повече от 120 българи изпълниха залата за среща с представители на „Да, България“ във Виена снимка Георги Тотев

Идеи за България

Председателят на „Да България” разясни пред присъстващите основните идеи от предизборната платформа на партията. „Искаме да направим България нормална държава”, каза той и допълни, че това означава преди всичко изкореняване на корупцията и реформа в съдебната система. Това може да се случи само след сериозни промени в прокуратурата и създаването на работещи контролни и регулаторни механизми. Христо Иванов даде редица примери, показващи имитация на реформи с цел да се изпълнят европейските изисквания. Такъв, например, е случаят с първата софтуерна програма за случайно разпределение на делата в съда, която според него поради липса на защита лесно се манипулирала.

От „Да България” са убедени, че страната ни трябва да има по-активно присъствие в ЕС, особено с оглед на течащите в него процеси на преустройство. „Ако България продължава да бъде пасивна, тя рискува да се окаже не втората, а третата скорост в ЕС”, сподели възгледите си председателят на партията.

Той настоява и за въвеждането на електронно управление, което ще облекчи администрацията и хората. Изваждането на документи по електронен път е бързо и е особено практично за българите в чужбина. От партията, която има в редиците си много компютърни специалисти, активно подкрепят и идеята за електронно гласуване и създаване на отделен избирателен район „Чужбина“.

снимка Роси Михова
Председателят на партия „Да, България“ Христо Иванов по време на срещата снимка Роси Михова

Присъстващите в залата студенти по право и икономика не спестиха конкретните си въпроси за това как ще се повиши благосъстоянието на българите или как ще се осигури човешки капитал, за да се реализират замислените промени в съда. Хората се интересуваха и от идеите на партията в областта на културата и образованието, като и от произхода на някои членове на партията. „Човек отговаря за себе си и своите постъпки, а не за тези на неговите родители”, обясни Христо Иванов по този повод.

На въпрос на Меланж Булгарен дали вижда в коалицията с ДЕОС  и Зелените по-дългосрочно партньорство, той отговори, че ще се радва да работи за широко обединение на всички демократични общности в страната.

Как да стигне до възможно най-голям кръг от хора за краткото време, с което разполага, е едно от най-големите предизвикателства пред младата партия в момента. Създадена само преди два месеца, тя все още не разполага със структури, екипи и средства, но пък има на своя страна хора, заредени с положителна енергия, готови да работят за добруването на страната си. За да се убедят гласоподавателите да отидат до урните в изборния ден, трябва да се върне тяхното доверие в политиката и възможностите на политиците да влияят върху благоденствието на народа си. За това от „Да, България” ще разчитат на лични срещи с хора от цялата страна, както и с българи в чужбина. Христо Иванов разказа за разговорите със селяните в Рибново, които са зажаднели за внимание и активно дискутират актуални политически теми. Този личен контакт дава възможност както на политиците да усетят настроенията по места, така и на хората да видят политиците като живи хора с конкретни предложения и решения на проблемите.

Доброволчески дух

Срещата на представители на „Да, България” с българската общност във Виена бе по идея на група сънародници, припознали идеите и каузата на новата партия. С личен труд и средства те сами организираха пътуването, настаняването на гостите, наемането на зала и оборудването й за събитието.

На следващия ден Христо Иванов, Мануела Малеева и Георги Илиев се върнаха в София, за да открият официално предизборната кампания на „Да, България“. Ден по-късно те бяха в Берлин. Защото, както казва Христо Иванов „Българите в чужбина са изключително важни за нас”.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации