12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия и България с нова работна програма в областта на културата

Австрия и България с нова работна програма в областта на културата

-- Реклама --
Текст Жулиен Желев
Външните министри Ради Найденов и Себастиан Курц по време на пресконференцията снимка Жулиен Желев
Външните министри Ради Найденов и Себастиан Курц по време на пресконференцията
снимка Жулиен Желев

Външният министър на България Ради Найденов и австрийският му колега Себастиан Курц подписаха във Виена работна програма за периода 2017–2021 година към Спогодба за сътрудничество в областта на културата, образованието,науката и младежта между двете страни.

Програмата предвижда разширяване на контактите между висшите училища и академиите, обмен на научни специалисти, лектори и експерти, осъществяване на директни контакти между различни образователни институции, подпомагане на изучаването и популяризиране на езика и литературата на двете страни, превод и публикуване на творби на автори от другата страна, стипендии за български студенти, докторанти и млади учени. Планира се и сътрудничество между австрийските и българските музеи и галерии, защита и опазване на културните ценности, борба с незаконния трафик на културни ценности и други.
След подписването на Спогодбата двамата министри дадоха кратка пресконференция, на която федералният министър Курц наблегна на добрите взаимотношения между двете държави. Той отбеляза факта, че с 4,2 млрд. евро годишно австрийският бизнес е вторият най-голям инвеститор в България. „Европейският съюз не е същият както преди, нуждаем се от смяна на курса след излизането на Великобритания и съм убеден, че ще се справим и съюзът ще стане по-силен след това“, посочи още Себастиан Курц.
Външните министри на България и Австрия подписаха нова работна програма към Спогодбата в областта на културата снимка Жулиен Желев
Външните министри на България и Австрия подписаха нова работна програма към Спогодбата в областта на културата
снимка Жулиен Желев
Тема на разговорите на четири очи е била и миграционната политика. Австрия е благодарила на България за голямата помощ в овладяването на бежанския поток и е гарантирала отново, че алпийската страна ще продължи да бъде сигурен партньор и да работи в тясно сътрудничество с външните граници на ЕС.
„Къде седи Европа днес на картата, пред какви предизвикателства е изправена и какво може да направи по-добре?“, така българският външен министър Ради Найденов започна обръщението си към медиите. Той посочи още, че по време на срещата си с министър Курц двамата са се обединили в мнението, че Европейският съюз трябва да се мобилизира в името на своето бъдеще и въпреки наличието на „периодични нюанси“, важно е преди всичко обединението на всички страни-членки и взимането на решенията с диалози. Във връзка с усложнените отношения между Турция и ЕС, Себастиан Курц отбеляза също: „Единственото решение при такива проблеми са разговорите. Само така можем да постигнем най-добрия резултат. Нито Австрия, нито ЕС имат интерес от ескалация на конфликта“.
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации