6.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаПромени в Изборния кодекс в последния момент?

Промени в Изборния кодекс в последния момент?

-- Реклама --

Ще се обсъжда отпадането на тавана на броя на избирателните секции в една държава и опцията „Не подкрепям никого“

izbori-prezident

На извънредна пресконференция в Търговище зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група Цветан Цветанов и кандидатите за президент и вицепрезидент на партията Цецка Цачева и Пламен Манушев съобщиха, че парламентарната група на ГЕРБ ще предложи на извънредно заседание във вторник да се гласуват промени в Изборния кодекс. Става дума за отпадане на тавана от 35 секции за чужбина, повече от една урна в една секция за страните, в които има разрешителен режим за разкриване на секции и гласовете „Не подкрепям никого“ в бюлетината да се отчитат при резултатите.

Ако тези промени се приемат от парламента, българите във Великобритания, САЩ и Турция ще имат възможност да гласуват във всички избирателни секции, за които бяха събрани нужните 60 заявления. За съжаление, евентуалното изменение няма да засегне българите в Германия, където избирателни секции извън сградите на дипломатическите и консулски представителства няма да бъдат разкрити поради липса на съгласие от страна на приемащата държава.

Редица граждански организации алармираха в последните дни, че опцията дадена в бюлетината „Не подкрепям никого“ е в нарушение на Конституцията, тъй като на практика тя ще се брои за избирателна активност, но няма да се брои в изчисленията на процентите на кандидатите. По този начин замисленият като наказателен вот против статуковото, може да се превърне във вот „за“ статуковото.

В Австрия бяха подадени общо 913 заявления. Избирателни секции ще бъдат разкрити във Виена (общо 4 секции – по две в сградата на Търговското представителство на Rechte Wienzeile 13  и БКИ“Дом Витгенщайн“, Parkgasse 18), Инсбрук, Грац, Линц, Залцбург и Брегенц.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации