6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаDer Standard: Една “майка на нацията” за българите

Der Standard: Една “майка на нацията” за българите

-- Реклама --
Бойко Борисов снимка afp photo / thierry charlier
Бойко Борисов
снимка afp photo / thierry charlier

В статия от 6 октомври австрийският вестник Der Standard прави анализ на кандидатите за президентския пост в България. Авторът – Маркус  Бернард  – се фокусира върху основните претендерти в надпреварата, пропускайки деликатно участниците с неясно минало и съмнително имотно състояние.

„След номинирането на директорката на ЮНЕСКО Ирина Бокова за шеф на ООН и последващата й замяна с оказалата се по-малко успешна еврокомисарка Кристалина Георгиева, Бойко Борисов представи още една жена – този път кандидат за президентския пост – 58-годишната председателка на Народното събрание Цецка Цачева. „Време е да имаме „майка на нацията”, обясни Борисов”.

Някогашният каратист и охранител Борисов е известен със своя патерналистичен стил[i], пише още вестникът. Изборите са след един месец – на 6 ноември и за да са наясно българите със ситуацията, Борисов ги предупреди: ако Цецка Цачева не спечели, той ще подаде оставка, предизвиквайки нови парламентарни избори. Маркус Бернард припомня, че консервативният премиер често заплашва да се оттегли от поста и дава за пример поведението на Борисов по време на протестите през зимата на 2013 г.

Не е ясно как ще протече надпреварата този път. Борисов и неговата партия ГЕРБ дълго не обявяваха техния кандидат за президент. Сред спряганите имена бяха кметът на столицата Йорданка Фъндъкова и вътрешният министър Румяна Бъчварова. Едва в края на срока за подаване на номинации изплува и кандидатурата на Цачева, която преди промените от 1989 е била член на комунистическата партия. Тя е известна и като човек, ефикасно прилагащ политиката на Борисов.

Цачева има две дузини конкурентни, които правят практически невъзможно спечелването на изборите още на първия кръг. Сред останалите претенденти вестникът посочва само лявата, нелишена от популярност десидентка от социалистическата партия Татяна Дончева и общият кандидат на десните националисти от Атака и Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Като най-голямата опозиционна партия социалистите са издигнали за свой кандидат един генерал и бивш шеф на Военновъздушните сили – Румен Радев. Маркус Бернард определя тази номинация като умен ход, тъй като армията е от малкото институции, ползваща се с доверието на българите. Генералът от своя страна се бори с новата си роля. Той няма политически опит и е известен със симпатията си към Русия, която Цачева ще използва, за да спечели допълнителни гласове. За по-сигурно тя също има военен до себе си – за вицепрезидент е номиниран бившият главнокомандващ Военноморските сили и член на ГЕРБ Пламен Милушев.

Никой от кандидатите на двете големи партии не е в състояние сам да се справи, коментира за Der Standard Марчела Абрашева от Gallup International. „Проблемът е как да се мобилизират хора извън тяснопартийната членска маса”, допълва тя.

 

[i] Патернализъм – книж. Политика на покровителстване в една или друга област, при което се създават отношения на неравноправно партньорство или опека., Тълковен речник

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации