7.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноБългарите в чужбина вече могат да подават заявление за гласуване на изборите...

Българите в чужбина вече могат да подават заявление за гласуване на изборите за президент

-- Реклама --

60 заявления са нужни за разкриване на секция извън дипломатическите и консулски представителства

Българските граждани, живеещи зад граница, които желаят да гласуват в предстоящите на 6 ноември 2016 г избори за президент и вицепрезидент и в националния референдум, вече могат да подадат заявление и по електронен път, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК). Заявлението за гласуване извън страната може да бъде подадено и чрез писмено заявление по образец (Приложение № 21-ПВР/НР от изборните книжа) лично или изпратено по пощата чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава. Адресът на българското дипломатическо и консулско представителство във Виена е: Schwindgasse 8, 1040 Wien, Österreich

Срокът за подаване на заявленията за гласуване извън страната е до 11 октомври 2016 г. включително, като за заявленията, които се подават по електронен път, срокът е 24,00 ч. българско време.

Електронното заявление се подава чрез официалната интернет-страница на Централната избирателна комисия ТУК

Заявление за гласуване в националния референдум може да се подаде на интернет страницата на ЦИК ТУК

Дали заявлението е потвърдено или не може да се провери ТУК

Защо е важно да подадем заявление?

Последните изменения в Изборния кодекс ограничиха възможностите на българите зад граница да упражнят конституционно гарантираното им право на глас. На изборите за Народно събрание през 2014 г. сънародниците ни в Австрия можеха да подадат своя вот освен в трите избирателни секции във Виена, още и в Брегенц, Винер Нойщадт, Грац, Линц и Инсбрук. Тъй като възможността за автоматично откриване на секция в населени места, в които на предходни избори са били подадени повече от 100 заявления бе отменена, сега отново започва подаването на заявления за откриване на секции в тези градове. За целта вече са нужни 60, а не, както до сега, 40 заявления.

Важно е да се знае, че подаденото заявление не обвързва със задължение за гласуване, а служи предимно за отваряне на нова изборна секция. То е израз на солидарност и подкрепа, тъй като дава шанс на сънародниците ни, които искат да гласуват, да го направят в удобно за тях място. Освен това подаденото заявление не обвързва да се гласува на посоченото място – лицето може да упражни правото си на глас в която и да е друга секция, в която и да е друга държава в чужбина.

Припомняме, че гласуването на промените в Изборния кодекс през пролетта на 2016 г. бе съпроводено с протести от страна на българите зад граница. Те излязоха с петиция срещу отказа на Народното събрание да създаде дълго обсъждания отделен избирателен район „Чужбина“ и ограниченията за откриване на избирателни секции извън дипломтическите и консулски представителства. При посещението на президента Росен Плевнелиев във Виена на 26 април тази година група българи се срещнаха с него и официално му връчиха петицията. Държавният глава обеща да направи всичко възможно в рамките на правомощията си, за да защити интересите на сънародниците, живеещи в чужбина.

 

_____________

Още по темата:

Герб „опраска“ гласуването в чужбина

Представители на протестиращите срещу промените в Изборния кодекс българи във Виена се срещнаха с президента Росен Плевнелиев

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации