10.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Резултатът от драматичните президентски избори все още не е ясен

Австрия: Резултатът от драматичните президентски избори все още не е ясен

-- Реклама --

Към 19.00 ч. местно време резултатът е 50:50

Александът ван дер Белен и Норберт Хофер - един от тях ще бъде президент на Австрия снимка АРА
Александът ван дер Белен и Норберт Хофер – един от тях ще бъде президент на Австрия
снимка АРА

Толкова драматични избори за президент и толкова поляризирани мнения алпийската република не е преиживявала в следвоенната си история. Два часа след приключването на изборния ден все още не е ясно кой ще бъде бъдещият президент на Австрия. Първите обявени резултати бяха в полза на кандидата на Партията на свободата (FPÖ) Норберт Хофер, който водеше с 50,2% срещу независимия кандидат, подкрепян от Зелените Александър ван дер Белен – 49,8%. Разпределението на гласовете постепенно се променяше като разликата между претендентите за президенсткия пост оставаше в рамките на статистическото отклонение. След като Ван дер Белен все пак поведе с 50,1%, последва изравняване на гласовете – 50% на 50%. Според броя на преброените карти независимият кандидат води с около 3 000 гласа, но това все още не може да доведе до промяна на резултата.

Кой ще бъде заеме креслото на  Хайнц Фишер в Хофбург ще стане ясно със сигурност утре, 23 май, след като бъдат преброени и гласовете, получени по пощата. На тези президенстки избори рекорден брой гласоподаватели са избрали тази възможност да дадат вота си.

Анализаторите отчитат и повишена избирателна активност спрямо първия кръг на изборите – близо 72% от населението е излязло, за да избере своя бъдещ президент.

Това, което със сигурност е ясно обаче е, че Австрия за първи път ще има държавен главен, който не идва от някоя от традиционните партии – Социалдемократичната  (SPÖ) или Народната партия (ÖVP).

___________

Още по темата:

Австрия: Кандидатът на крайнодясната партия води убедително в надпреварата за президент

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации