17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена: Започва конференция посветена на бежанските проблеми по Балканския маршрут

Виена: Започва конференция посветена на бежанските проблеми по Балканския маршрут

-- Реклама --

България ще бъде представена на ниво заместник-външен министър

Йохана Микъл-Лайтнер и Себастиан Курц снимка АРА
Йохана Микъл-Лайтнер и Себастиан Курц
снимка АРА

По инициатива на вътрешния министър Йохана Микъл-Лайтнер и външния министър Себасиан Курц днес във Виена се провежда специална конференция по миграционните проблеми. На форума са поканени представители на девет държави, засегнати от западнобалканския път, по който бежанците се придвижват към Западна Европа. Целта на срещата, която е под наслов „Managing Migration Together”,  е да се потърси общо решение за спиране на мигрантската вълна по този маршрут.

18 външни и вътрешни министри от Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия, Словения и България ще дискутират по проблемите на вътрешната сигурност и екстремизма, защита на границите, борба с трафика на хора, възможности за сътрудничество.

Липсват основни играчи

На конференцията не са поканени Гърция, която е основен входящ пункт на мигрантите, и Германия, която пък е най-желаната крайна точка.

Гръцките дипломати реагираха гневно, тъй като Атина се опасява, че ще се договарят още мерки за спиране движението на мигрантите по маршрута, което на практика означава, че те ще останат на нейна територия. „Възприемаме изключването на нашата страна от тази среща като неприятелско действие, тъй като се създава впечатление, че някой в наше отсъствие взема решения, които ни засягат пряко”, смята гръцкият външен министър Никос Коцияс, цитиран от Ройтерс.

В същото време Виена отхвърля твърденията, че Гърция е пренебрегната, подчертавайки, че форматът на провежданата в сряда конференция е създаден още през миналата година по повод обсъждането на проблема с придвижването на ислямски терористи.

Минути преди срещата във Виена австрийският външен министър Курц подчерта пред местните медии: „Във Европа не липсват съвместни срещи, а желание за редуциране на бежанската вълна.” Според него досега Гърция не е показала готовност да се намали притокът на емигранти, а само интерес те да бъдат възможно най-бързо транспортирани. „Австрия продължава да се стреми към намирането на общо европейско решение, въпреки че такова не се вижда на хоризонта” е подчертал Курц, цитиран от АРА. Дотогава страната ще разчита на национална стратегия, която ще съгласува със засегнатите държави. Още в началото на седмицата австрийският външен министър призова Германия да заеме ясна и категорична позиция по бежанската криза.

Припомняме, че през миналата седмица Австрия въведе горна граница за броя на преминаващите през територията й бежанци ( 3 200), както и точно определен брой(80) молби за убежище, които могат да се приемат на ден. Тази стъпка бе посрещната с неодобрение от Германия и Брюксел. Европейската комисия предупреди за опасност от хуманиратна криза, тъй като хиляди емигранти остават струпани в Гърция и по граничните пунктове по западнобалканския път.

__________

Още по темата:

Австрия ще въведе дневни и почасови квоти за бежанци

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации