10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТри талантливи българки на виенска сцена

Три талантливи българки на виенска сцена

-- Реклама --

Песните на Чайковски събират на сцената Надя Кръстева (оперна певица), Дора Делийска (пианистка) и Деси Урумова (актриса)

Текст Елица Ценова

Надя Кръстева снимка Matilde Fasso
Надя Кръстева
снимка Matilde Fasso

Те са колкото красиви и обаятелни, толкова и талантливи. Обединява ги любовта към сцената и изкуството, на които са посветили кариерата си. Поводът трите българки да се съберат заедно е представянето на първия солов компакт диск с избрани песни на Чайковски на оперната певица Надя Кръстева „Nur wer die Sehnsucht kennt”. След дълги години на престижните оперни сцени по цял свят и след редица запомнящи се роли във сцената на Виенската опера тя направи крачка и към музикалната индустрия. „Вече има издадени няколко DVD-та и компактдискове от различни оперни продукции с мое участие, но ми се искаше да изразя себе си по някакъв по-специален начин, а какво по-подходящо за това от музиката на Чайковски. Повечето от избраните от мен романси са меланхолични и тъжни, изпълнени с болка и дори фатализъм , но зад всички тези чувства, така типични за Чайковски, винаги прозира най-великото чувство – любовта. Всеки от тези романси е един завършен шедьовър, един океан от чувства, който по невероятен начин хармонира с моя вътрешен свят”, споделя мецосопраното. Дискът е записан заедно с пианистката Дора Делийска.

Концертът ще се проведе на 22 октомври от 19.30  ч. в Концертната зала на хора на виенските момчета, а репетициите вече са в ход.

Деси Урумова
Деси Урумова, фотограф Димо Димов

Оказва се, че Надя, Дора и Деси по своему са успели да осъществят детската си мечта – да се изявяват на сцената. Дора, чиято майка е оперна певица,а сега хоров диригент, израства покрай репетициите в театъра. 3-годишната госпожица Делийска дебютира на сцената с детската роля в операта „Мадам Бътрефлай”, но голямата й любов се оказва пианото и сега тя успешно развива международната си кариера на концертен пианист.

Роли в „Снежанка” и „Хензел и Гретел” в българското училище в Берлин, където Деси учи, разпалват актьорската страст в нея. Години по-късно тя завършва с отличие специалност „актьорско майсторство” във Висшата виенска консерватория за музика и театър, а първата й професионална изява е преди точно 16 години в престижния Theater in der Josefstadt.

Още в първи клас Надя е нарисувала каква иска да стане – певица на оперната сцена. Първите и сценични изяви са в редиците на Детския хор на Българското национално радио. След това завършва  Консерваторията в София и печели сърцата на публиката в оперния театър в Стара Загора, докато през 2002 г. тогавашният директор на Виенската опера Холандер не я припознава като Кармен. Следват редица успешни дебюти с роли като Еболи в „Дон Карлос”, Леонора от „Фаворитката”, Мария Джезуалдо от „Джезуалдо”, Амнерис в „Аида”, Адалджиза в „Норма”, Прециозила в „Силата на съдбата” както във Виена, така и в някои от най-престижните оперни театри в света. Другата голяма страст на Надя са рисуването и писането на стихове.

Надя Кръстева и Дора Делийска по време на репетициите за концерта
Надя Кръстева и Дора Делийска по време на репетициите за концерта

Трите жени са доволни, че именно любовта им към изкуството ги е събрала заедно. В почивките между репетициите те си разказват истории и споделят житейски опит. „Не е лесно за една жена да съчетава професионалните си ангажименти със семейството, но с подкрепа от любимите хора нещата се получават”, споделя Надя, чиято дъщеря Симона вече е студентка в консерваторията във Виена. И Дора, и Деси, напасват ангажиментите си спрямо децата и са щастливи, че могат да разчитат на помощ в семействата си. Така желаният, но труднопостижим за жените баланс между  професия и семейство, се получава на практика.

Дора Делийска, фотограф Мартин Зибенбрунер
Дора Делийска, фотограф Мартин Зибенбрунер

Съвместната работа обогатява и професионалния опит на трите българки , а разговорите на тема Чайковски им помагат да осмислят по-добре текстовете и музиката на песните. Дора признава, че познанията й по руски език не са добри, затова преводите на Надя са й помогнали да разбере и осмисли песните. Прочетени пък от Деси те зазвучават с нова сила и дълбочина. Така симбиозата между тях допринася за откриването на нови аспекти и акценти на роматичното творчество на руския композитор.

Деси Урумова в ролята на Оливия, "12-та нощ" на Шекспир
Деси Урумова в ролята на Оливия, „12-та нощ“ на Шекспир, 

Надя Кръстева, Дора Делийска и Деси Урумова вярват, че публиката ще усети химията, която се е получила между трите и че тяхната ведрост и позитивизъм ще се пренесат в общото настроение на концерта. „Комбинацията между литература и музика действа много силно на слушателя и изпълнителя и съм сигурна, че този концерт ще бъде уникално преживяване за всички нас”, убедена е пианистката Дора Делийска. И актрисата Деси Урумова вярва, че ще се получи една много хубава лирична вечер.

Надя Кръстева
Надя Кръстева

 

За оперната певица Надя Кръстева концертът е натоварен и с допълнителна емоция – ще представи и първия си самостоятелен компакт диск.  Силно се надява, че публиката ще усети най-вече бликащата от музиката и текстовете надежда в силата на любовта. „Защото ние сме онова, което прави от нас любовта”.

________________

Концертът „Nur wer die Sehnsucht kennt“ от 17 песни на Чайковски се провежда под патронажа на Н.Пр.Елена Шекерлетова, посланик на РБългария в Австрия.

Надя Кръстева – мецосопран

Дора Делийска – пиано

Деси Урумова – художествен прочит на текста на песните

Кога:  22. октомври 2015, 19:30 Uhr

Къде: MuTh – Konzertsaal der Wiener Sängerknaben, www.muth.at

1020 Wien, Am Augartenspitz 1

Билети: www.muth.at/programm/?show_id=649

Допълнителна информация за концерта ТУК

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации