10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияРеферендум 2015: Инсбрук събра необходимия брой заявления за откриване на избирателна секция

Референдум 2015: Инсбрук събра необходимия брой заявления за откриване на избирателна секция

-- Реклама --

ReferendumСпоред списъка на Централната избирателна комисия (ЦИК) към 21 септември (8.00 ч.) броят на подадените завления за гласуване в Инсбрук е 41. Това означава, че в тиролската столица може да бъде отворена избирателна секция, в която българските граждани да подадат своя вот на референдума на 25 октомври 2015 г.

Засега е сигурно отварянето на секции във Виена, Линц, Грац, Винер Нойщат и Брегенц, където на предишните избори гласуваха повече от 100 човека.

До този момент подените заявления за гласуване в Австрия са 63 – Брегенц (1), Виена (17), Грац (3), Залцбург(1), Инсбрук(41). Изненадваща е ниската активност на българите в града на Моцарт, където и за параламентарните избори през октомври миналата година не се събраха нужните 40 заявления. Там живеят повече от 720 българи, а от октомври ще отвори врати и българско училище.

В неделя ЦИК промени сайта си, с което всички валидни до този момент линкове, разпространени в мрежата, към страницата за подаване на заявления изчезнаха и бяха заменени с нови. Това силно затрудни и обърка хората, решили да се регистрират за участие в рефендума.

Ето отново всички връзки към страницата на ЦИК: (за удобство на читателите променяме линковете и в по-старите материали по темата за рефендума)

Подаване по електроенен път на заявление за гласуване в секция извън страната ТУК

Проверка по ЕГН ТУК

Списък на потвърдените заявление за гласуване в секция извън страната ТУК

buletina

Припомяме, че на 25 октомври българите в чужбина ще застанат пред урните, за да отговорят с гласа си на един много важен въпрос „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите”.

Освен вече сигурните избирателни секции, посочени по-горе, допълнителни изборни секции могат да бъдат отворени и в нови места като Сенкт Пьолтен и Залцбург, например. Условието е за тях да бъдат събрани най-малко 40 заявления в срок до 29 септември 2015, 24:00 часа. От „Инициативи за България“ разкриват някои от тайните на това заявление:

  • Заявлението не обвързва със задължение да се гласува. То служи предимно за отваряне на изборна секция.
  • Заявлението е израз на солидарна подкрепа. То дава шанс на сънародниците ни, живеещи в чужбина, които имат желание в деня на референдума, да могат да упражнят правото си на глас в удобно за тях място
  • Подаденото заявление не обвързва да се гласува в мястото, което е посочено в него. Може да гласувате в която и да е друга секция, в която и да е страна в чужбина.

Подаването на заявление за гласуване може да стане и по електронен път от сайта на ЦИК ТУК. Попълването му отнема не повече от 5 минути като са необходими само данните по документ за самоличност. Ако мястото, в което искате да гласувате, не е посочено в списъка, можете спокойно да го добавите.

Всичко за организацията, подаването на заявления и участието в рефендума на 25 октомври може да научите ТУК

elektronno glasuwaneБлогът на българите в Австрия Меланж Булгарен подкрепя идеята за електронно гласуване. Убедени сме, че то ще улесни вота на всички българи зад граница и ще им предостави достъпен начин да упражнят своите граждански права.

 

 

 

__________________

Още по темата:

Какво трябва да знаем за участието в реферндума на 25 октомври

Колко избирателни секции ще има в Австрия?

Огнян Минчев: Електронното гласуване ще върне българаската диаспора към обществения живот и ще подобри качеството му

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации