18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВаканция: Детският университет отново отваря врати във Виена

Ваканция: Детският университет отново отваря врати във Виена

-- Реклама --

Малчуганите ще могат да слушат лекции от министри и учени

Текст Симеона Милачкова

kinderuniПрез юли месец 2015-та в университетите във Виена за 13-та поредна година ще се проведе KinderuniWien. В рамките на две седмици преподаватели от различни ВУЗ-ове ще предложат специални лекции за своите бъдещи студенти. Всички деца между 7 и 12 години могат да се запишат за участие и да посетят до две работилници и до осем лекции между 6-ти и 18-ти юли. Като лектори н амалчуганите често се изявяват министри, политици и известни учени. Освен лекции и семинари малчуганите могат да избират и между различни екскурзии – например до летището, из старите улици на първи бецирк или в най-новия парк на Виена. Темите са разнообразни, а важно правило е, родителите да оставят децата сами да изберат какво ги интересува. Все пак Детският университет е за забавление, а изпитите са строго забранени. В края на двете седмици малките студенти преминават през официална церемония за дипломиране, където получават диплома със специална „научна титла”.

снимка KinderUni Wien
снимка KinderUni Wien

Регистрацията за тазгодишното издание на KinderuniWien вече е в ход. От 2-ри юни малчуганите могат да се регистрират онлайн. Също като в истинския университет тази регистрация е първата стъпка към записването на място – на 14-ти юни в кампуса на Виенския университет (Hof 2, Spitalgasse 2, 1090 Wien) малчуганът заедно с мама и тати може да състави своята програма по правилото „2+8” (максимум две работилници и осем лекции) и да вземе своята студентска карта и специалната тениска на KinderuniWien 2015. В случай, че в желаната работилница вече няма места, помощниците на KinderuniWien ще потърсят алтернатива.

От 15-ти юни започва записването онлайн – всеки може сам да състави програмата си от компютъра вкъщи. Много е важно след това някой да вземе студентската карта на детето от гишето на KinderuniWien в кампуса на Виенския университет или на Engerthstraße 169, 1020 Wien до 3-ти юли, когато записването приключва. Студентската карта е задължително условие за участие в Детския университет – преди началото на всяка лекция или семинар се проверява дали малчуганът наистина е записан (най-вече заради ограничените места в работилниците), а и върху картата са написани контактите на родителите за спешни случаи.

Очаква се тази година за Детския университет да се запишат около 4500 деца. За тях отговарят помощниците доброволци, които преминават специално обучение. Родителите трябва само да заведат детето и след това да го вземат. Участието в Детския университет е безплатно и желаещите са много и от цялата страна, затова не отлагайте записването за последния момент.

И нещо специално за българските участници. На 9 юли ще се проведе семинар на тема „Необичайна математика: смятане в кръг„, воден на български език от Маг. Емил Симеонов.

Повече информация може да намерите на сайта на Детския университет:

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации