7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЦентралната матура: изпит за учениците или за образователната система в Австрия

Централната матура: изпит за учениците или за образователната система в Австрия

-- Реклама --

От 5-и до 13-и май Австрия се намира в треска. Учениците са силно притеснени за своето професионално бъдеще, стомасите на родителите са на топка, учителите се страхуват да не последва провала от миналата година, а политическата опозиция дебне, за да може и при най-малката грешка от страна на министерството на образованието, да алармира обществеността и да подхване отново дебатите “за” и “против“ централното провеждане на зрелостните изпити

Screen Shot 2015-05-06 at 13.03.43
снимка: www.vienna.at

Напрежението от старта на Централната матура витае в коридорите на гимназиите вече от няколко месеца. Пряко засегнатите от целия стрес на изпитите в края на средното образование, са всички ученици, учители и родители. Но матурата всъщност е истински изпит, преди всичко за общата образувателна система в Австрия. Решаващи ще бъдат следващите дни, когато ще стане ясно дали политическите компромиси сработват на административно ниво и дали резултатите на младежите отговарят на предвидените очаквания. С въвеждането на писмени изпити, задължителни за цялата страна и разработването на предварителна научна работа (VWA), матурите претърпяват едни от най-големите промени още от създаването им през 1849/50 г. В същото време се оказва, че фундаментът на заключителните изпити, както и заложените компетенции, се базират на материя от гореспоменатия период.

Компетентност

Понятието компетентност обхваща важна част от разбирането за стандартни държавни изпити. Неговата роля е да осъществи връзката между знания и умения, необходими за справнето в реалния живот и за правилния избор на бъдеща професия във висше учебно заведение. Прието е да се говори за методически, социални и личностни умения, които се разбират в професионалното образование като аспекти на професионалната компетентност. Колко от тази компетентност ще повлияе за реализирането на бъдещите студенти предстои да видим.

Screen Shot 2015-05-06 at 13.41.14
снимка: APA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свидетелство за средно образование ( Reifeprüfung)

Писмената матура, предварително разработената научна работа по тема (VWA), включително и нейното презентиране, както и устната матура се водят като различни, но еднакви по значение части на зрялостния изпит в общообразователните средни училища (AHS) и техническите и професионални училища (BHS).

Задачите за централните изпити по немски език, математика, английски, френски, испански, италиански, латински, гръцки (в това число  словенски, хърватски и унгарски език) се дефинират от Държавния образователен институт Bifie.* Всички останали предмети, които са свободноизбираеми, се контролират и провеждат от самите училища.

Задължителни предмети

Писмените тестове по немски език, математика и един жив език са задължителни за матуриращите ученици от цялата страна. Четвъртият предмет, по който се полагат също изпити, зависи от вида на учебното заведение. Например ако гиманзията е с езикова насоченост е препоръчително да се избере още един жив език или гръцки и латински. При гимназии с математическа насоченост преднина имат физиката, геометрията, биологията и химията. За някои училища, с активно преподаване на друг език, важат специални правила (словенска гимназия в Клагенфурт и двуезично училище в Оберварт).

Screen Shot 2015-05-06 at 13.41.35
снимка: APA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В цяла Австрия

Mатурите по задължителните предмети се провеждат по едно и също време в цялата страна. Понеделник, 5-и май се стартира с немски език,  следван от английски (6-и май), испански и езици на етносите в Австрия (7-и май), френски ( 8-и май), математика ( 11-и май), италиански ( 12-и май), латински и гръцки (13-и май). Изпитите са с времетраене от 270 минути, изключение прави само немският, за които са обявени 300 минути. Примери от изпитите се обявяват на следващия ден на страницата на Bifie в интернет.

Слаби оценки

Отрицателно оценените ученици имат възможност да се яват на устна поправка( Kompensationsprüfung) , която трае около 25 мин. Важно е да се знае, че този тип устен изпит се провежда само в срок от 3 дена след официалното обявяване на слабите оценки и резултатите му не влияят на устната матура.

Дати за устна поправка: 1-и и 2-и юни 2015 г.

*Bifie – През 2008 г. е създаден Държавния образователн институт, който гарантира и контролира качеството и развитието на австрийската образователна система. Той отговаря за провеждането на Централната матура, за програмата за международно оценяване постиженията на учениците ( PISA) и за местните държавни стандарти по математика и немски език, които за задължителни за учениците от 4-о ниво на началното училище и за 8-о ниво на средните образователни училища.

 

Още по темата:

Министерство на образованието в Австрия

Централна матура

BIFIE

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации