7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияБогослужения във Виена и Грац по повод Великден

Богослужения във Виена и Грац по повод Великден

-- Реклама --

През Страстната седмица във Виена и Грац ще бъдат отслужени тържествени литургии

HristosВъзкресение Христово е един от най-светлите християнски празници. Седмицата преди Великден се нарича Страстна седмица. Богослуженията, които се извършват през нея, са посветени на страданията и смъртта на Исус. Всеки ден от седмицата се нарича Велик. Най-тържествени са службите от четвъртък до събота.

Българите във Виена и Грац ще могат да посетят богослуженията в православната църква „Св.Иван Рилски“, архиерейския православен параклис „Св.св.Кирил и Методий“ и православната община „Св.Димитър Солунски“.

ВИЕНА

sw.Iwan RilksiБългарска православна църква „Св.Иван Рилски„, Виена

адрес: 1040 Wien, Kühnplatz 7

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК, 9 април

На този ден вечерта се отслужва специално богослужение, посветено на спасителните страдания на Господа Иисуса Христа. Четат се 12 Евангелски четива за предаването, съденето, разпятието и погребението на Иисус Христос. Чрез евангелските четива мислено следваме Господа Иисуса Христа в кръстния Му ход, от Гетсиманската градина до Голгота, участвайки в изкупителните Му страдания. Службата започва в 19:00 ч. на 9 април.

ВЕЛИКИ ПЕТЪК, 10 април – Изнасяне на Плащаницата

На този ден, по време на вечерната служба се извършва Опелото Христово. Обикалянето на църквата ознаменува траурната процесия при погребението на Христа. При влизането след това в църквата вярващите минават под Плащаницата, през което време свещениците поменават имена за здраве, успех и благополучие. Службата започва в 19:00 ч. на 10 април.

Църквата е отворена от 10:00 ч. преди обяд и имате възможност през целия ден, до започването на службата в 19 ч., да се поклоните пред светата Плащаница.

ВЕЛИКА СЪБОТА / ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – 11 / 12 април

В събота вечерта, към 22:30 ч. в храма се угасяват всички светещи лампи и горящи свещи. Свещеникът, облечен в пълно и светло одеяние, запалва свещ от горящото кандило в Светия Олтар, застава на солея с лице към богомолците и пее: ,,Дойдете приемете светлина от незалязващата Светлина и прославете Възкръсналия от мъртвите Христос . . .“ Образува се тържествена литийна процесия, при която всички излизат вън от храма и застават пред входната врата. Тук свещеникът чете възкресното Евангелие, след което кадейки, тържествено пее тропара на Възкресение: ,,Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта потъпка и на ония, които са в гробовете, живот подари“ и поздравява с ,,Христос воскресе !“ християните. В този момент камбаните тържествено бият. Следва велика ектения и пасхална утреня, след което се отслужва Златоустова Св. Литургия.

Тържествената служба започва в 22:30 ч. на 11 април и трае до към 0:30 ч. на 12 април.

ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО, 12 април

Четенето на Евангелието на тази пасхална вечерня на различни езици ознаменува универсалността на християнската религия, а именно, че тя е за всички времена и за всички народи.

Тържествената служба започва в 11:00 ч. на 12 април и трае до към 12:00 ч.

На втория и третия ден на Великден (13-и и 14-и април) църквата ще бъде отворена от 10 до 12 часа.

sv.Kiril i MetodiiБългарски архиерейски православен параклис, Виена

адрес: 1040 Wien  Klagbaumgasse 4.

петък, 10 април

Вечерня с изнасяне на плащаницата. Опело Христово.

събота, 11 април

ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО

неделя, 12 април

Вечерня. Великденска почерпка

ГРАЦ

slujbaПравославна община „Св.Димитър Солунски“

адрес: богослуженията се отслужват в залата на Friedrichgasse 24

събота, 11 април

Възкресение Христово от 23.00 часа

 

неделя, 12 април

Празнична вечерна от 11.00 часа

________________

Още по темата:

Западно- Средноевропейски митрополит Антоний: Днес трябва да проповядваме на съвременен език

В Грац бе учредена българска православна църковна общност

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации