8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДа правим добро не само на Коледа

Да правим добро не само на Коледа

-- Реклама --

Добрите дела винаги се връщат и затова нека ги правим през цялата година

Да бъдеш доброволец е лесно. Георги Георгиев от TimeHeroes.org
Да бъдеш доброволец е лесно.
Георги Георгиев от TimeHeroes.org

Коледните празници наближават и както всяка година отвсякъде се появяват различни инициативи за събиране на дарения и за добри дела. И много хора, обхванати от Коледния дух, се включват активно и помагат за събиране на средства и други дарения. За съжаление, след като отминат празниците, сякаш всички благотворителни инициативи изчезват. На въпроса „Защо помагаме само по празниците?” повечето хора отговарят „А как да помогнем през останалото време? Възможностите се появяват само тогава.” Или пък изпозваме това като извинение, за да не се включваме в инициативите дори на Коледа: „За какво? Сещат се само по празниците!”


Е, понеже скоро е Коледа, имаме добре новина за вас! Ако човек има желание да помогне с нещо, за да направи света едно малко по-добро място, има възможност да го направи през цялата година. Стига само да се огледа. В тази статия сме събрали няколко идеи как в свободното си време да направите нещо приятно и полезно, което може да направи някого много щастлив (и то без да се налага да дарявате пари!).

За доброволците във Виена

Ще започнем с най-голямата студентска организация в света – AIESEC. Тя е съставена изцяло от доброволци и цели да помогне на младите хора да открият своя талант и да се превърнат в позитивни лидери в обществото. Как се случва това? Всеки студент до 30-годишна възраст може да се присъедини като доброволец в началото на всеки семестър или да работи върху социален проект на място в някоя от 125 държави по света. Ако не сте студент или нямате възможност да прекарате 6 седмици в Индонезия, за да преподавате английски на децата, можете да се включите и като приемете в дома си някой от чуждестранните студенти, които идват в Австрия. Тук те работят за по-добра интеграция на деца от имигрантски семейства и за по-високо ниво на толерантност в училищата. Как да участвате? С кратко съобщение на английски или немски език на тук.
На страницата Instant Impact, създадена от доброволците от AIESEC, можете да получите повече информация за различни проекти във Виена, които не са създадени по инициатива на организацията. Един пример е възможността да помогнете в някоя от кухните за бездомни като демонстрирате кулинарните си умения и зарадвате някого с топъл обяд. А ако вземете и някоя приятелка, можете да си организирате готварски следобед, който да замести обичайното излизане на кафе. Как? Вижте тук

Топъл обяд за бездомните от е S'Häferl
Топъл обяд за бездомните от е S’Häferl

Друго място, където можете да зарадвате някого с топъл обяд е S’Häferl. Особено през зимата стотици хора търсят убежище от студа в социалната кухня, а доброволците никога не стигат. А дори и да не разполагате със свободно време, за да помогнете с приготвянето на храна, винаги можете да дарите топли дрехи. Тук можете да прочетете повече за инициативите на S’Häferl.

Какъв човек е доброволецът? Чуйте няколко възможни отговора.

 

В случай, че за Коледа получите доста книги, които няма да прочетете или пък вкъщи сте затрупани с томчета, събиращи прах и заемащи място, знаем как да се отървете от тях по може би най-полезния начин. Социалната книжарница Books4Life е винаги отворена за нови дарения. Просто занесете книгите си през работното им време. Приходите от продадените екземпляри отиват за дарения за различни каузи. Както младият екип на книжарницата пише на страницата си: „Ние подкрепяме образованието, борим се срещу бедността, грижим се за околната среда и популяризираме любовта към книгите и четенето.”

books for homelessНа страницата им също можете да проследите за какви инициативи точно отиват парите. А ако все още търсите коледни подаръци или следващата си любима книга… Адресът е Marxergasse 24. От скоро съществува и онлайн магазин, където също може да разгледате какво предлага книжарницата. В момента се търсят доброволци, които да помагат в магазина. Ако обичате книгите и искате да помогнете, вижте как тук .

А можем ли да направим нещо за България?

Разбира се. В ерата на компютърните технологии, няма значение къде по света се намираме, за да помогнем на България. Пример за това е сайтът Time Heroes. Както подсказва името, това е шанс за всеки да се превърне в герой. Как става това? Всеки регистриран „герой” може да избира от многобройни „мисии”, които представят различните каузи. Иначе казано, само с един клик можете да се включите в някоя доброволческа акция. Някои от мисиите може да се изпълняват онлайн – например превод на уроци за безплатна онлайн учебна платформа. Можете да изпратите подарък на дете от дом за сираци по пощата. Или пък когато се приберете през ваканцията да помогнете с освежителния ремонт на някое читалище или да засадите дръвчета. Ако имате собствена идея за добра кауза, можете за създадете вашата лична мисия и да потърсите помощници. Единственото условие е, че чрез мисиите не може да се набират финансови средства, а само доброволци, които да подкрепят конкретна кауза с труд, време или материални дарения (книги, дрехи, обувки). Екипът на Time Heroes преглежда всяка мисия преди да я публикува, за да се увери, че отговаря на изискванията.

Капачки в действие
Капачки в действие

А ако случайно имате място в куфара си преди да се приберете за Коледа и все още не сте занесли последната торба с пластмасови бутилки до жълтата кофа, вземете капачките! Инициативата „Капачки в действие” цели да събере колкото се може повече капачки от пластмасови бутилки и да ги предаде за рециклиране. Партньор на инициативата е фирма, която ще закупува по един електрически уред за дом за сираци за всеки предаден тон капачки. Да, един тон звучи много, но всички знаем, че капка по капка вир прави. Защо точно капачките? Защото са малки, леки и съдържат много пластмаса, която може да бъде използвана. Чрез тази инициатива не само помагате на домовете за сираци, но и се грижите за околната среда. Можете да предадете събраните капачки в много магазини и заведения из цяла България.

Надяваме се да сме Ви вдъхновили да дарявате светлина на хората не само на Коледа, но и през цялата година.

Пожелаваме Ви много топли и весели празници и не забравяйте – добрите дела винаги се връщат!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации