6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКултурна програма за седмицата * 10.11 - 16.11. 2014*

Културна програма за седмицата * 10.11 – 16.11. 2014*

-- Реклама --

Продължаваме да разказваме фотографски истории, докато отбелязваме 25 години от падането на Берлинската стена. Виена тази седмица се превръща в отворена книга. 

текст Нора Динчева

a-spectoПадането на Берлинската стена, точно преди 25 години, моделира не само геополитическата сцена в Европа, но и даде тласък на културния процес в глобален мащаб. Първоначалната еуфория от падането на кoмунистическия режим постепенно се замести от апатичност и забрава, които вакуумираха вътрешното пространство на отделните хора, за да го запазят от вилнеещата олигархизация, резултат от тесните връзки между правителство, партия и конкретен кръг бизнесмени, които вече 25 години поръчват музиката.

Рязкото и пълно с неразбираеми метафори изкуство на първите години на “прехода” отразяваше с дълбоко учудване случващото се покрай него.

После дойде свободата, разбрана като пътуване и възможност да се навакса пропуснатото. Малко по-късно се роди понятието “носталгия” по миналото, която не е нищо друго освен гледане назад и осмислено отразяване на събитията отвън. Може би и затова Музеят на комунизъма в София е музей на социалистическото изкуство, където слабо или почти не присъстват исторически документи, досиета и доказателства за пагубното влияние на този период от нашата съдба.

Историята се формира в дискурс, който обозначава начин на мислене и граници, дефиниращи какво може да бъде казано или какво не. А за нещата е редно да се помисли от поне два ъгъла, да се превърнат в предмети или да се дебатират. Защото не в поднесената информация, а в споделената се появява онзи лъч в края на тунела.

Списание a-specto и Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ Ви канят на публична дискусия на тема „Новият световен сблъсък“ с участието на доц. Дарина Григорова, доц. д-р Валентин Вацев, Петър Волгин, Иво Христов. Срещата е открита за всички, които проявяват интерес към глобалните конфликти в съвременния свят и искат да изразят своето мнение и позиция.

Днес 12.11.2014 г. от 18:00 ч. в Аулата на Софийския университет! Вход свободен!

А ние продължаваме да разказваме фотографски истории. Времето е необичайно приятно за средата на ноември, така че разходките по галерии и музей в месеца на фотографията ще бъдат истинско удоволствие, за всеки който реши да се посвети на това изкуство.

Тази седмица Виена е отворена книга, пълна с нови заглавия, автори, дискусии и събития. Панаирът на книгата приключи миналия месец в Германия, сега е ред на австрийската столица да покаже на свой ред, че и тук се ценят книгите. Следва и Нощ на театрите в цяла Австрия!

 

ФОТОГРАФИЯ

eyes onсъбитиеEYES ONMonat der Fotografie Wien

Mois Européen de la Photographie á Sofia

кога: 28.10. – 30.11.2014

 

kъде: в различни галерии, музей, изложбени пространства

Месец на фотографията съществува вече 6 години и е събитие създадено по инициативата на град Виена. На всеки две години през ноември градът се превръща в свободна платформа за изява на фотографи, институции и творци в областта на фотографското изкуство.

Виена е един от основателите на „Европейски месец на фотографията” и си сътрудничи успешно и с други фестивали с подобна насоченост в Атина, Берлин, Братислава, Будапеща, Любляна, Люксенбург и Париж.

Mois Européen de la Photographie á Sofia

Френският институт в България, Фондация EasyArt, Националната художествена академия и Столична община организират за трети път експериментален Европейски месец на фотографията през ноември 2014 г.

 

m.pramatarowMaximilian Pramatarov

Bow / Lost

кога: 12.11 – 28.11.2014, 10:00 – 16:30

kъде: Startgalerie im MUSA, Artothek, Feldstraße 6-8, 1010 Wien

откриване: 12.11.2014, 19:00

Праматаров е изследовател на пространства и ситуации, които на пръв поглед са абсолютно ежедневни и банални. Подава ръка на наблюдателя точно на границата между видимата и невидимата история на заснетото. Фотографиите му са наративни и понякога е трудно да се открият всичките парчета на пъзела в тях. Затова препоръчваме поне второ гледане…

 

ПАНАИР НА КНИГАТА

Screen Shot 2014-11-11 at 15.49.39събитиеBUCH WIEN 2014

BUCH WIEN 14 – 7. INTERNATIONALE BUCHMESSE

13.—16. November 2014
Messe Wien, Halle D ( U2 Station Krieau)

 

BUCH WIEN 14 – LESEFESTWOCHE

10.—16. November 2014
Veranstaltungsorte in ganz Wien

BUCH WIEN 14 – DIE LANGE NACHT DER BÜCHER

12. November 2014, 20 – 23 Uhr
Messe Wien, Halle D ( U2 Station Krieau)

Сега е ред и на Виена да посрещне всички любители на мириса на мастило върху хартия. В понеделник актьорът Klaus Maria Brandauer откри официално седмицата на четенето в присъствието на международни писатели като украинеца Juri Andruckowytsch, Herta Müller, Jo Nesbø, Mircea Cărtărescu, Olga Grjasnowa, Heinrich Steinfest, Marlene Streeruwitz, Meir Shalev. Кулминацията на седмицата безспорно ще бъде Нощта на книгата. В сряда вечерта, преди полунощ Messe Wien организира срещи с любимите Ви автори. Бъдете готови за нови заглавия!

 

Screen Shot 2014-11-12 at 13.07.39

Donau Lounge като част от Панаира на книгата ще представи 40 писатели от дунавските страни. Сред гостите са и двама български автори: Палми Ралчев и Константин Илиев.

Konstantin_Iliev_CR_Photo-Simon-141x200

Представяне на романа “Поражението” на писателя Константин Илиев. Messe Wien, Halle D, 15.11.2014, 17:00. Романът е автобиографичен и представя лична история на провала на социалистическата система в България. В центъра на преживяванията на героя са неговите реакции и усещания към новите политически и социални реалности.

 

 

Screen Shot 2014-11-12 at 13.12.48

 

Сборникът с ракзази “Малко късмет за по късно” на Палми Ранчев e посветени на годините наречени от социолозите и политиците преход. Той описва различни сегменти на обществото, техния живот, цености и нрави. В петък на 14.11 от 15:00, Messe Wien, Halle D, авторът ще чете избрани разкази и ще отговаря на въпросите ви.

 

 

 

ТЕАТЪР

teatar

събитие: ЕUROPAISCHE THEATERNACHT

кога: 15.11.2014

kъде: в различни театри и културни дружества

Градовете се превръщат в „сцени” и за няколко часа животът придобива други измерения и се насища с осообен артистичен дух.

В събота ще се проведе за трети път европейската Нощ на театрите в цяла Австрия. Всички пиеси ще могат да се заплащат на принципа PAY AS YOU WISH! В специално поставени кутии всеки зрител ще пуска сумата, за която оценява представлението. Проектът е продължение на хърватската инициатива NOĆ KAZALIŠTA и дава възможност за контакт на публиката с нови и независими театрални групи, пиеси и актьори.

В България от миналата година също се провежда Нощ на театрите едновременно в 11 български града. Тази година събитието е под патронажа на кмета на столицата госпожа Фъндъкова. За най-интeресно е обявена огнената театрална трилогия за София – спектакълът “ПАМЕТТА НА ОГЪНЯ”.

 

DESIGN

designсъбитиеFESCH’MARKT #9 Winter 2014

кога: 14.11. – 16.11.2014

петък, 14.11 > 14-22
събота, 15.11 > 11-20

неделя, 16.11 > 11-20

kъде: Ottakringer Brauerei, Ottakringer Platz 1, 1160 Wien

вход: 3 EUR / за деца безплатно

И отново дойде средата на ноември, когато FESCH MARKT събира в бирария Ottakringer млади и креативни творци в областта на продуктовия и моден дизайн. Освен пъстър пазар ще може да се включите в различни работилници, да потанцувате , да заведете децата си и заедно да обиколите шандовете с вкусна био храна.

 

НЕДЕЛНА РАЗХОДКА

st-stephen-s-cathedral-viennaсъбитиеНепознатата катедрала “Св. Стефан” – обиколка отвъни отвътре с екскурзовод на български език

кога: 16.11.2014, 14:30 – 16:00

23.11.2014, 14:30 – 16:00 

kъде: Катедралата “Св.Стефан”, Stephansplatz, 1010 Wien

 

Среща пред аптеката Alten Feldapotheke на площада Щефансплац (Stephansplatz 8A)

Блогът на българите в Австрия Меланж Булгарен отново организира разходка с професионалната екскурзоводка Диана Пиперова, която ще ни преведе през вековната история на една от най-старите и енигматични църкви в Европа.

Само с предварително записване! Все още има няколко свободни места в групата за 23.11.2014 г.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации