17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияРоманът „Възвишение“ на Милен Русков е удостоен с Европейската награда за литература

Романът „Възвишение“ на Милен Русков е удостоен с Европейската награда за литература

-- Реклама --

 Творбата на Русков е най-големия езиков експеримент в българската литература

 

milen ruskow
снимка: издателство „Жанет 45“

Номинациите за Европейската нагарада за литература бяха обявени официално вчера на първия ден от Панаира на книгата във Франкфурт. Романът на писателя Русков “Възвишение“, 2011 г., издателство “Жанет 45 “се нареди сред 13- те литературни лауреата. Връчването на наградите е предвидено за 18-ти ноември в Брюксел, където лично авторът ще присъства. Всичките номинирани писатели получават не само парично възнаграждение, но и допълнително международно внимание, което се изразява в реклама и търсене на нови книжни пазари. Техните издатели могат да кандидатстват за европейско финасиране за превод на книгите на различни езици от общността.

 

Романът “Възвишение“ е вече с няколко награди удостоен. През 2012 г. получава приза „Златен век“ на Министерството на културата и „Христо Г. Данов“, година по-късно и националаната награда на “Елиас Канети“ отива при него. През 2013 г. “Възвишение” е и сред номинираните за роман на годината на Национален дарителски фонд “13 века България”. Интересът към творбата на Русков е голям и затова тя е адаптирана от Александър Секулов в театрална постановка със същото заглавие, режисирана ои Иван Добчев и с участието на Асен Блатечки, Бойко Кръстанов и Ивайло Христов в Драматичен театър-Пловдив.

В интервю авторът споделя че, 20-те години на ХХ в. в България са време на изключително остър, драматичен вътрешен конфликт. Така както Възраждането е време на най-голямо единение на българите, 20-те години са времето на най-голямото им разединение. Тези два периода се намират в контрапункти и затова са любими теми в неговото творчество.

Историята на“новия роман на Милен Русков проследява съдбата на един български националреволюционер от Котел в аванюрите му с четата на Димитър Общи преди и след обира в Арабаконак, който води до провала на вътрешната революционна организация. Романът представя разказ в първо лице ед.ч., нещо като житейска изповед, вътрешен монолог и поток на съзнанието на главния герой Гичо. „Възвишение” е точно такъв роман – един нов художествен поглед към националната революция, към тематика, в която Ботев, Вазов и Захарий Стоянов са създали своите шедьоври”, споделя в своето есе Светозар Игов.

Написано е с жива стилизация на българския възрожденски език, в който всичко изглежда по неповторим начин смешно и очарователно. Иронията е характерен белег на художествения стил на Милен Русков. Чрез нея суетата на действителността е ярка, а на моменти и трагична.

milen ruskov
снимка: Монитор

 

Милен Русков (1966)

Писател и преводач, роден в Бургас. Завършва  Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност Българска фиология.

Публикувал е още два романа, всеки от които е удостоен с различни литературни награди.

  • „Джобна енциклопедия на мистериите“ (София, 2004), отличен с награда „Южна пролет“ за литературен дебют.
  • „Захвърлен в природата (София, 2008), отличен с  награда „ВИК“ за Роман на годината (2009). Романът е издаден на английски под заглавието „Thrown into Nature“ (Рочестър, Ню Йорк, 2011) в превод на Анджела Родъл.

 

Европейска награда за литература

Основана е през 2009 г. с цел поставяне на фокус върху съвременната литература в Европа и нейното разпространение отвъд националните граници на конкретния автор или творба. Досега Европейският съюз е финансирал превода на 56 от общо 59- те носители на отличието на 20 различни езика. Носителите на наградата се ползват с привилегии при представянето им на големи международни литературни панаири във Франкфурт, Лондон, Гьотеборг, Passaporta в Брюксел.

 

Панаир на книгата във Франкфурт ( 08.10-12.10)

Най-големият в света Панаир на книгата беше открит официално вчера. Организаторите очакват над 300 хил. посетители да обиколят щандовете на над 7000 изложители от 100 страни. Акцентът на тазгодишното 66-ото издание на събитието пада върху Финландия и нейното литературно творчество с мотото Finland.Cool. Освен богата програма, свързана с финландската съвременна и класическа литература, в която влиза и отбелязването на 100 годишнината от рождението на прекрасната Туве Янсон, в града са поканени и 30 автора от страната на минимоните.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации