12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДо 2023 г. ще бъде готова първата част на линия U5 на...

До 2023 г. ще бъде готова първата част на линия U5 на метрото във Виена

-- Реклама --

До 28 август виенчани могат да изберат с какъв цвят да се обозначи новата линия на картата

U5Вече е сигурно – линия U5 най-после ще бъде прибавена на картата на виенското метро. След като десетилетия липсата й пораждаше въпроси и градски легенди, скоро тя ще бъде част от транспортната мрежа на австрийската столица. Дали ще бъде обозначена в розово или тюркоазено на картите и табелите на метростанциите, ще решат виенчани.

Митичната линия U5

Съществуването на маршрут номер 5 в мрежата на виенското метро е заложено във всички планове от 1960 до 1980 г. След това по ред финансови, логистични и конструктивни причини, изграждането му отпада. Но не и необходимостта от линия, която да свързва района Hernals с Rathaus. Още през март община Виена обяви намерението си да започне изграждането на линия U5, както и да удължи маршрута на U2 и някои от най-натоварените трамвайни линии. Целият строителен проект, който се очаква да започне през 2018 г., ще бъде на стойност 2,4 млрд. евро.

Нови маршрути

Строителството на новите трасета ще протече в две фази като първата е планирана да започне през 2018 г. Тя предвижда удължаване на U2 от Rathaus в посока Neubaugasse (U3), Pilgarmgasse (U4) и достигането й до Bacherplatz, където ще се свързва с S-Bahn на Matzleinsdorferplatz.

През този етап ще бъде изградена и първата отсечка от линия U5, която ще започва от Rathaus и ще достига до Frankhplatz (Altes AKH).

И двете трасета трябва да бъдат готови до края на 2023 г. За тяхното изграждане са заделени 1 млрд.евро.

графика АРА
графика АРА

Втората фаза на строителния проект предвижда по-нататъшното удължаване на U2 от Matzleinsdorfer Platz през Gußriegelstr. към Wienerberg. Нова метростанция в този район на Виена значително ще облекчи връзката на живеещите там с останалите части на столицата.

U5 ще продължи да се развива в посока 17 район. Маршрутът ще минава покрай Arne-Corlsson Park (Spitalgasse/Wäringerstr.) през Michelbeuern-AKH (U6) и ще достига Elterleinplatz. Междувременно новите метростанции ще свързани с останалите транспортни средства. И за този етап са отделени 1 млрд. евро като цялостното финансиране все още не е напълно договорено между участниците в проекта.

Предвижданите нови и удължаването на съществуващите линии ще нареди Виена на шесто място в света по големина на трамвайната мрежа. Според проектите до 2018 г. линия О трябва да достига до Nordbahnhof., до 2019 г. линия D до Gudrunstr., линия 67 – през Reumannplatz и Monte Laa до югоизточната периферия на града, а линия 25 през Seestadt до спирката на U2 Aspern-Nord.

Облекчаване на трафика

Според експерти всяка година австрийската столица нараства с 10 до 15 хиляди човека. Изграждането на нови райони (Асперн, Северна гара) и разширяването на съществуващите, налага спешни промени в транспортната мрежа на града. Тя трябва да може да поеме нарастващия трафик и да свързва новите части на столицата с центъра. Към момента най-натоварената линия на метрото е U6. Тя работи с пълен капацитет и въвеждането на по-кратки интервали между отделните мотриси вече не е възможно. Очаква се изграждането на U5 да облекчи с до 30% трафика по този маршрут. Подобна ще бъде ситуацията и с автобусна линия 13А, по която годишно пътуват 12 млн. пътника, както и с най-натоварената трамвайна линия 43, превозваща 26 млн. души на година.

Избери цвят

Както преди години виенчани имаха възможност да изберат чрез онлайн гласуване кой глас да съобщава спирките в градския транспорт, така и сега те имат правото да посочат с какъв цвят да бъде обозначена новата метро линия U5. От Wiener Linien предлагат два варианта – тюркоазено и розово, които могат да се видят на сайта на компанията. След като сравнят как изглеждат различните варианти на интерактивните карти, хората те могат да подкрепят един от тях като гласуват до 28 август.

U5-Farbe

Независимо с какъв цвят ще разпознаваме линия U5, по-важното е, че нейното изграждане най-после ще започне.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации