18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ИЗУЧАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК В ЧУЖБИНА

КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ИЗУЧАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК В ЧУЖБИНА

-- Реклама --

Ръководители и преподаватели от над 35 български училища в Европа и Америка ще дискутират заедно с експерти от Министерство на образованието проблемите на качественото изучаване на българския език в чужбина

bulagianВ продължение на три дни, между 25. и 27. април, в залите на Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена представители на 35 училища с преподаване на български език в чужбина ще дискутират по въпроси, свързани с проблемите за качественото изучаване на българския език в чужбина. Конференцията се организира от Министерството на образованието и науката на Република България и Асоциацията на българските училища в чужбина, с любезното съдействие на посолството на Република България, Българския културен институт „Дом Витгенщайн” и Българо-австрийското училище „Св.св.Кирил и Методий” във Виена, Австрия.

В Конференцията ще участват министърът на образованието и науката на Република България проф. Анелия Клисарова и представители на български държавни институции, посланикът на Република  България в Австрия Н.Пр. Елена Шекерлетова, ръководители и преподаватели от над 35 български училища в Европа и Америка, представители на неправителствени организации, на академични центрове от България и чужбина, журналисти.

Форумът има за цел да обсъди образователната политика за българите в чужбина и перспективите за развитие, да дискутира актуални въпроси, посветени на  изучаването на българския език в чужбина и да разгледа различни аспекти, свързани с динамиката в преподаването, разпространението и функционирането на българския език в чуждоезикова среда.

Основните акценти на конференцията ще засегнат  проблемите, свързани с:

–   новите методики в преподаването на български език в чуждоезикова среда;

– предизвикателствата и успешните практики в различните образователни системи;

– създаването на адаптирани програми,  учебници и учебни помагала за училищата в чужбина;

– въвеждането на  електронно обучение по български език, история и география на България за училищата в чужбина;

– въпросът за включването на българския език като матуритетен предмет в чуждите образователни програми на страните от Европейския съюз, САЩ и др.

Важен аспект в програмата на конференцията ще бъде обмяната на  добри практики в обучението по български език, история и география на България в тези училища.

Обучението по български език в чужбина реализира защитата на езиковите права и образователните потребности на  децата с български корени, живеещи в чужбина.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации