7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияУрокът по патриотизъм се отлага. Засега.

Урокът по патриотизъм се отлага. Засега.

-- Реклама --

Възпитаването на национална гордост става все по-трудно

текст Мария Колева

3-ti mart poljanaЗнаете ли как се празнува български национален празник в чужбина?

За разлика от родината, тук е работен ден. Ставаш, отиваш на работа, срещи, колеги, деца, проблеми. Е, вечерта, ако имаш време, може да отидеш в Българския културен институт и да погледаш празничната програма. Ако не – пред телевизора – всичко дават – парад, заря, тържествени речи.

Опитвам се да обясня на тинейджърите у дома какъв празник е днес, какъв велик народ е българският, да кажа нещо за Шипка, за опълченците. Гледат ме разбиращо и търпеливо чакат да свърша. „България е много древна държава.”, подхващам отново и този път вече ме прекъсват. „Може, но сега е в дъното на всякакви класации. Учим по география.”

Мълча. Трудно мога да запълня празнината между мрачното, но величаво минало и неясното, но светло бъдеще, което от години им рисувам. Защото от години повтарям, че България ще се „оправи”.

Чета в новините, че по повод националния празник няколко шествия са предвидени из улиците на София. Отново това лутане между сградите на Съдебната палата, Министерски съвет, президентство, параламент. Тълпи хора в лабиринтите на българската общество в търсене на държавност. Ако не някаква по-висша форма, то поне такава, каквато е предвидена в Конституцията. Държавност, изградена на принципа на разделението на властите, които трябва да са независими и да се контролират взаимно. А те – изпълнителната, съдебната и законодателна власт – са се настанили удобно в креслата си надменно независими от волята на своя народ. Статуково, което сякаш не подлежи на промяна.

Повече от 2 млн. българи по света днес ще отбележат 3-ти март като мен – на работа. Вечерта пред телевизора ще се насладят на „тържественото отбелязване на празника в цялата страна”.

Урокът по патриотизъм на бъдещето поколение го отлагам за друг път. Може би, когато все пак се „оправим”.

Честит празник на всички българи!

Нека всички български празници бъдат повод да помислим заедно как да се съхраним и как да си дадем повече поводи за гордост в съвремието, за да провеждаме уроците по родолюбие със самочувствие.

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации