7.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОперният бал закрива сезона на баловете във Виена

Оперният бал закрива сезона на баловете във Виена

-- Реклама --

1,1 млн. евро е чистата печалба за организаторите на светското събитие

Opernball_29 (600 x 420)Сезонът на Виенските балове се приближава към края си. Наближава денят и на най-бляскавия сред тях – перлата на всички светски събития в австрийската столица за цялата година – традиционният Оперен бал. Наречен е така по мястото, където се провежда – виенската Щатсопера, и тази година ще се състои на 27 февруари. Организационният комитет прави последни приготовления за откриването на 58-ия бал на Втората република, а 144-те двойки дебютанти, които ще открият бала с традиционната полонеза, провеждат усилени репетиции преди “въвеждането си в обществото”.

Новости

Оперният бал е преди всичко традиция, но организаторите включват всяка година и нови елементи. Тази година например за първи път Мраморната зала ще бъде украсена със специално изработени копринени цветя, а бившата фото стена се превръща във фото кът – там професионалисти правят дигитални снимки на гостите и веднага им ги изпращат по интернет.

Всяка дама в Щатсопера ще получи като подарък изработени специално за случая бележници, а така също и кремове и ветрило. За мъжете са подготвени луксозни албуми с фотоси, които илюстрират подробно подготовката на едно оперно представление зад кулисите. За дебютантките са приготвени диадеми, украсени с камъни Сваровски, а техните кавалери ще получат сребърни бутонели. Както всяка година и този път всички гости ще получат чек за 15 жетона за казиното на Оперния бал, а рано сутринта, когато си тръгват, ще могат да си вземат за вкъщи от пресните понички с мармалад, без които виенчани не си представят сезона на карнавала и баловете.

Opernball_07 (600 x 420)

Всяка година сред гостите са многобройни величия от света на политиката и бизнеса, но интересът е насочен не толкова към тях, колкото към гостите на строителния магнат Рихард Лугнер. Тази година той ще има две гостенки – Ким Кардашиян и Мис Свят 2011 – венецуелката Ивиан Саркос. Предишни години в ложата на Лугнер са били Хари Белафонте, София Лорен, Памела Андерсън и Парис Хилтън. Инвестиционният банкер Оливер Прок се оказва сериозна конкуренция на Лугнер – тази година той ще се появи с двукратната носителка на Оскар Хилари Суонк.

Opernball_03 (600 x 420)

Актуални факти за Оперния бал 2014

Непосредствено преди провеждането на бала в сградата на операта се обявява извънредно положение, защото 300 дни в периода септември – юни тук се играят над 300 представления годишно. Общо 1000 души, сред които солисти, певци, хористи, членове на балетната трупа, технически сътрудници и служители, гарантират изключително високото качество на представленията, за да могат 600 000 посетители годишно да се насладят на тази магия. Последните два дни преди бала няма представления, а демонтажът на седалките, полагането на паркет и преобразяването на зрителната зала в бална отнема 30 часа. Вечерта преди бала се провежда генералната репетиция.

Веднага след приключването на събитието, точно в 5.00 ч. сутринта, започват “ремонтните” дейности по връщането на залата в предишния й вид. Те продължават 21 часа и се прекъсват само за традиционното представление на “Вълшебната флейта” за деца.

Всяка година в деня след бала 3500 деца от всички австрийски федерални провинции стават зрители на две представления на “Вълшебната флейта” с участието на солистите на Щатсопера и на децата от оперното училище към нея. Инструменталната част е в изпълнение на Виенската филхармония.

Оперният бал носи на Щатсопера 3,4 млн. евро приходи, а разходите възлизат на 2,3 млн. евро. Така в касата на операта остават 1,1 млн. евро чиста печалба.

В нощта на самото събитие в сградата се намират 7230 души, от които 5150 са гостите.

Освен 144-те двойки дебютанти има 16 двойки резерва. Кастингът за дебютантите се провежда обикновено през ноември.

50 фирми от цяла Австрия работят в операта в балната седмица: 280 души са заети в ресторантите и баровете, 250 души е охраната, 120 музиканти се грижат за доброто настроение в десет музикални зони.

Дължината на дансинга в балната зала е 50 м. Залата е украсена с 50 000 стръка цветя.

По време на бала се сервират 800 бутилки шампанско, 900 бутилки вино, 3600 кренвирша (които във Виена наричат вюрщели), 1000 петифури и сандвичи и 800 купички гулаш. В обращение са 40 000 чаши и 4000 комплекта прибори.

Миналата година над 3 милиона зрители гледаха прякото предаване на австрийската обществена телевизия ORF, на германската 3sat и на баварската телевизия BR от мястото на събитието.

Цената на билетите е по 250 евро, ложите са от 9000 до 18 500 евро. Място за двама души край маса струва допълнително 180 евро, а резервацията на цяла маса от 360 до 1080 евро. Значително по-икономичен е вариантът с посещение на генералната репетиция – там правостоящите билети са по 15 евро, а седящите от 20 до 40 евро, но са отдавна разпродадени.

Дрескодът на бала е много строг: дамите са с дълги бални рокли, като е желателно обувките да не се виждат, а за мъжете е задължителен фракът.

 

По информация на КомПрес София

Снимки: Michael Poehn / Wiener Staatsoper

_____________________________________

Още по темата: 

Песните на Аспарух Лешников ще звучат на най-сладкия бал във Виена

Всичко е валс!

Валс в Операта

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации