10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеАмериканският университет в България осигурява модерно образование и отлични перспективи за професионална...

Американският университет в България осигурява модерно образование и отлични перспективи за професионална реализация

-- Реклама --

 
 Американският университет в България  (АУБ) е създаден преди 20 години по инициатива на американското и българското правителство. За кратката си история университетът успя да се отличи като едно от най-добрите учебни заведения в Югоизточна Европа. Акредитиран в България и САЩ, той предлага бакалавърски програми в следните специалности: бизнес администрация, компютърни науки, икономика, европеистика, история и цивилизации, информационни системи, журналистика и масови комуникации, математика, политически науки и международни отношения.

Обучението е изцяло на английски език в американски стил “liberal arts”. Студентите работят в малки групи и разчитат на помощта и подкрепата на опитни преподаватели, които идват от университети като Принстън, Харвард, Станфорд,  и др. Дискусии, работа по проекти, анализи, дебати, практически симулации на различни модели са само част от начините за поднасяне на материала в клас, даващи възможност на студентите да бъдат активни участници в процеса на преподаване, а не пасивни слушатели.


   Ето и малко статистика за профила на студенти и преподаватели в АУБ:

     · Среден резултат от теста SAT: 1162
     · Среден резултат от теста TOEFL (iBT): 96
     · 70% от студентите получават финасова помощ за обучението си в университета
     · 1100 са всички студенти в АУБ
     · 2 900 са студентите завършили АУБ досега
     · 48% мъже и 52% жени
     · 57%  са международните студенти, идващи от 40 държави
     · 52% от преподавателите идват от повече от 13 държави, 30% от тях са американци

Изграждането на социалните и лични отговорности на един ангажиран гражданин е процес, който не протича само в класната стая. Затова и в АУБ са силно развити клубовете по интереси (клуб по дебати, клуб за по-добро общество, бизнес клуб, клуб “Модел на Обединените нации”, клуб по американски футбол),
спортните състезания, участието в различни видове олимпиади, конкурси. Тук е създадено и първото в България студентско радио АУРА, което и днес, както и преди 20 години, е предпочитана радиостанция от младите хора в Благоевград. Театрални постановки и мюзикъли, режисирани и изиграни от студентите, вече няколко години поред впечатляват публиката.
АУБ може да се похвали с няколко постижения, които наистина са гордост за всяко учебно заведение по света:
·  През 2007г. списание Бизнесуик България нарежда АУБ на първо място сред висшите учебни заведения в България, които предлагат икономическо образование. Според проведеното проучване, завършилите АУБ имат най-добри перспективи за кариерно развитие.
·  От 2008 г. АУБ разполага с най-голямата англоезична библиотека в Югоизточна Европа. В модерна и уютна атмосфера посетителите на библиотека “Паница” могат да се наслаждават на достъп до повече от 100 000 книги, над 10 000 печатни и електронни издания, видеокасети и DVD и директен електронен достъп до множество бази данни по света.
·  Университетският комплекс “Скаптопара” , в който функционират три общежития, академичен център „Балкански” и библиотека “Паница” е изграден по най-съвременните стандарти за екологично и ефективно строителство. Студентите разполагат с удобни и функционални стаи, фитнес център, кафе, стая за игри, зали за учене, компютърни и мултимедиини лаборатории, високоскоростен интернет. Не случайно те се шегуват помежду си, че “АУБ е дом, далеч от дома”.


Церемонията по дипломиране на завършващите студенти е едно от най-вълнуващите събития, не само заради получаването на мечтаната диплома, но и заради голямата промяна, която очаква студентите, които напускат своята “голяма споделена къща”. Те стават част от обществото на завършилите студенти, които са пръснати в цял свят и работят за най-големите компании: BNP Paribas, Citigroup, CNN, Coca Cola, Microsoft, Philips, IBM, JP Morgan. Много от тях започват самостоятелен бизнес и изграждат едни от най-успешните български фирми (Мелон АД, Телерик, Джет Кредит). Важното в случая е, че те остават свързани със своя университет и продължават да помагат за неговото развитие – учредяват стипендии, наемат стажанти за работа, даряват средства, подпомагат завършващите студенти в търсена на работа.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации