6.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРезултатите от изборите във Виена отключиха много въпроси

Резултатите от изборите във Виена отключиха много въпроси

-- Реклама --

 автор: Петър Иванов

Три дни след проведените на 10.10.2010 години избори за кмет и местен парламент във Виена, страстите и емоциите около получените  резултати бавно започват да отсъпват място на по-сериозните анализи.
В понеделник, деня след изборите, всички вестници показаха на първа страница разочарованото и тъжно лице на Михаел Хойпл и ликуващия Щрахе.   Какво точно се случи?


Според нумеролозите датата 10.10.2010 г. е най-щастливият ден в годината. Очевидно, не за всички. На този ден основните политически сили – Социалдемократическата партия (SPO), Народната партия (VPO), Зелената партия (GRUNE) и Партията на свободата (FPO) измериха своята подкрепа сред жителите на Виена и получиха следните резултати:

                     SPO – 44,55% (-4,5%)
                    OVP – 13,84% (-4,9%)
                    Grune – 12,19% (-2,4%)
                    FPO – 26,18 % (+11,4%)
                    BZO – 1,33% (+0,2%)
                    Други – 1,90%

                     Източник: Kurier

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Преведени на разговорен език тези цифри показват следното:

– за първи път социалдемократите губят абсолютното мнозинство в парламента на федерална провинция Виена;
– за първи път от 1996 г. насам социлдемократите получават толкова малка подкрепа от виенчани, което разбива мита за “червената столица”
– партията на Хайнц-Кристиан Щрахе почти успя да достигне най-добрите резултати, получени от Йорг Хайдер през 1996 г – 27,9%.
– Крайно дясната партия удвои подкрепата си сред населението – резултат, неочакван дори от самия Щрахе и се превърна във втора политическа сила в местния парламент.
– Всички партии, освен тази на Щрахе, отбелязаха спад в резултатите си като най-голяма е загубата на доверие към Народната партия.

Изборните резултати по райони може да проследите тук

Тези резултати, освен че налагат съществена промяна в политическия пейзаж на Австрия, за пореден път затвърждават засилващата се популярност на крайно десните партии в Европа. Те получиха значителна подкрепа в Холандия, Норвегия, Швеция, а нека си припомним и подкрепата за Тило Сарацин в Германия. Радикалните партии експоатират темата за чужденците като основна заплаха за икономическата стабилност и повишаването на престъпността и тероризма. В своята предизборна кампания Щрахе не се притесни да използва директни послания, че “твърде многото чужденци не са добре за Виена”. Той обеща забрана върху строежа на джамии и експлотира докрай темата за ислямизма. И макар че във фокуса на проблема са мюсюлманите, не се подминават и другите малцинства, нито дори “новите европейци” като заплаха за националната идентичност.
Вече няколко години, социолозите говорят, че настъплението на крайната десница застрашава демокрацията в Европа и е наложително да се търси промяна в баланса на силите. Големият въпрос е как? Някои наблюдатели прогнозират, че събитията от последните месеци, включително и изборните резултати във Виена, ще поставят дебата за интеграцията на чужденците на ново ниво. Левите партии ще трябва да погледнат по-решително на този проблем и може би да отсъпят от “политически коректния” тон. Не случайно в Германия Ангела Меркер заяви, че всеки, който иска да живее в тази държава, ще трябва да знае езика и да спазва местните закони. Толкова прямо изказване по тази тема не бе засичано преди случаят “Сарацин” да отключи вълна от протести.
Желание в червените редици във Виена за предефиниране на интеграционната политика бе показано веднага след  излизането на първите изборни резултати. Още тогава канцлерът Веренер Файман заяви, че федералното правителство ще трябва да прави много повече за интегрирането на емигрантите, за да покаже на хората, че е активно и се интересува от техните проблеми.
Въпреки че Щрахе спечели 27 места във федералния парламент ( с 14 повече спрямо 2005 година) и е втората политическа сила, той ще трябва да остане в опозиция. Михаел Хойпл, който е кмет на Виена от 16 години, заяви, че ще преговаря за съставянето на правителство с Народната партия и Зелените, но не и с Партията на свободата. Преговорите за коалиционен партньор трябва да завършат в края на ноември.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации