3.7 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеСпециалности с ограничен прием в австрийските университети

Специалности с ограничен прием в австрийските университети

-- Реклама --

Сп. „Българите в Австрия“, брой 23, стр. 16, рубрика „Образование“

текст: Информационен център „Компас“

Темата за ограничения прием в австрийските университети получи голяма гласност през последните месеци в медиите, като тепърва някои от специалностите подлежат на реформа. Специалности с ограничен прием са тези, които изискват приемни изпити в началото, при кандидатстването, или чийто учебен план съдържа начална фаза (Eingangsphase). Тази фаза може да продължи 1–3 семестъра, през които студентът посещава лекции и се явява на изпити, и в края на периода се решава дали ще му бъде позволено да продължи обучението си или не. Друга мярка за селекция в някои университети са т.нар. нокаут изпити. Те са част от учебния план, но със завишени изисквания при оценяването. В следващите редове сме разгледали някои от тези специалности.

 Психология

Специалността „Психология“ се предлага от университетите във Виена, Грац, Инсбрук, Залцбург и Клагенфурт. Приемът във Виена, Залцбург и Инсбрук е с изпити, които протичат по подобен начин. Записването става онлайн през юли, като конкретните дати за всеки университет са различни и се обявяват на уебсайта на съответното учебно заведение. Приемният изпит тази година ще се проведе на 1 септември едновременно в трите града, тъй като кандидатстването в повече от един университет е невъзможно. Самият изпит се състои от три части – четене с разбиране на текстове на английски и немски, тест за логическо мислене и тест за знания. Учебникът, по който кандидатите трябва да се подговят, е „Psychologie. Eine Einführung“ (Gerrig, P. G. & Zimbardo, R. J., 2008). Резултатите от изпита и класирането се обявяват до края на септември. Приемът на студенти в Клагенфурт е неограничен. Подборът на студенти става по време на т.нар. начална фаза на обучение (Eingangsphase), като по време на нея в края на първи семестър се провежда изпит, успешното полагане на който е предпоставка за явяването на почти всички други изпити. Университетът в Грац ще публикува подробна информация за условията за приема през 2010 в средата на юли месец. Квоти за австрийци и граждани на други страни няма.

Медицина и стоматология

Една от най-желаните специалности не само в Австрия, а и в цяла Европа е медицината. Тя е ограничена чрез приемен изпит. Местата, предлагащи тази специалност, са Виена, Грац и Инсбрук. Поради големия наплив на студенти от Германия има въведени квоти за чуждестранни студенти. За граждани на страни от Европейския съюз са отделени 300 места, за които през 2009 са се явили 2726 кандидати. Изпитът се провежда в цяла Австрия в един и същи ден през юли. Университетите във Виена и Инсбрук провеждат изпита и класирането в едно и кандидат-студентите могат да дадат своите преференции в кой град предпочитат да учат, т.е. те трябва още през февруари месец да решат къде искат да кандидатстват.

Изпитът във Виена и Инсбрук (Eignungstest für das Medizinstudium) и този в Грац (Auswahlverfahren) се състоят от няколко части, които имат за цел по-скоро да проверят доколко кандидатът отговаря на изискванията за обучението по медицина и за избраната професия. За тези, които се чувстват несигурни в подготовката си, различните образователни институти предлагат подготвителни тестове и курсове. Изпитът в Грац се състои от тест за знания и от т.нар. тест за преценка на ситуации (Situational Judgement Test). За тези, които не се класират успешно, остава възможността да кандидатстват на следващата година, като междувременно е възможно да се запише друга специалност и взетите лекции да се признаят за свободноизбираем предмет, ако в учебния план е предвиден свободноизбираем.

 Ветеринарна медицина

Специалностите с ограничен прием, предлагани от Ветеринарномедицинския университет във Виена, са: „Ветеринарна медицина“, „Конезнание“, „Биомедицина и биотехнологии“. Срокът за онлайн записването за учебната 2010/2011 е приключил на 28 февруари т.г. През 13-ата или 14-ата календарна седмица се провежда изпит в две части, целящ да докаже, както е при медицината, дали кандидат-студентът е „подходящ“ за съответната специалност и има ли достатъчно знания по необходимите предмети. Освен теста кандидатите трябва да представят и редица документи, сред които автобиография и мотивационно писмо. След оценяването на изпита 75 % от местата се разпределят автоматично. Останалите 25 % биват запълнени след индивидуално интервю с кандидатите, които не са с отлични резултати от положения изпит.

Публицистика

Местата, обявени за тази специалност за учебната 2010/2011, са 1123 във Виена, 226 в Залцбург и 180 в Клагенфурт. Ако в срока на срока за записване желаещите кандидат-студенти не превишават тази бройка, няма да има нужда да бъде провеждан приемен изпит. Сроковете за записване на кандидат-студентите се намират на страниците на всеки от университетите, предлагащи специалността. Евентуалният приемен изпит ще бъде проведен на 13 септември 2010.

Подробна информация можете да намерите на посочените по-долу адреси.

Психология  

Виена ssc-psychologie.univie.ac.at/studium/studienbeginn/

Инсбрук www.uibk.ac.at/psychologie/studium/es-ko.htm

Залцбург www.unisalzburg.at/portal/page?_pageid=138,565581&_dad=portal&_schema=PORTAL

Грац www.uni-graz.at/ains1www/content.ains1www-verordnung_

Клагенфурт wwwg.uni-klu.ac.at/psy

 

Медицина  

Виена/Инсбрук www.eignungstest-medizin.at

Грац www.meduni-graz.at/auswahlverfahren

 

Ветеринарна медицина

www.vu-wien.ac.at/de/lehre/allgemeines/zulassung/

Публицистика

Виена

spl.univie.ac.at/fileadmin/user_upload/spl22/Leitfaeden/PKW_Infoblatt-05-06-2010-1.pdf

Залцбург www.uni-salzburg.at/pls/portal/docs/1/1239196.PDF

Клагенфурт www.uni-klu.ac.at/mk/inhalt/610.htm

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации