5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоикономикаинвестицииАвстрия отново е инвеститор номер 1 в България

Австрия отново е инвеститор номер 1 в България

-- Реклама --

Според данните, предоставени ни от Служба търговско-икономически въпроси, Посолство на РБългария в Австрия, австрийските инвестиции в страната ни за 2009 г. са на стойност 382,8 млн. евро. Този размер на вложени в българската икономика средства отново нарежда Австрия на челно място сред чуждестранните инвеститори, което тя заема неизменно от 1996 г. Общият обем австрийски инвестиции за 1996-2009 г. възлиза на 6,5 млрд. евро, което е 18,3% от всички чуждестранни инвестиции направени в България за цитирания период в размер на 35,1 млрд. евро.

Проекти, свързани с развитието на пътната и градска инфраструктура, се оценяват от Търговската камара на Австрия като изключително атрактивни в близък и средносрочен план. Като перспективни направления за австрийския бизнес се сочат още доставките на строителна техника и строителни материали, както и съвместните инфраструктурни проекти. Като цяло австрийските инвестиции в България покриват различни сектори- електроразпределение, телекомуникации, енергетика, финанси, търговия ( виж приложение 1).

Очевидно световната икономическа криза е дала своето отражение и върху динамиката на търговския стокообмен между двете държави, достигайки 825 млн. евро за 2009 г., което е с около 38%  по-малко от предходната година. На практика резултатите показват, че износът на България се е свил с 28% ( 236 млн. евро) спрямо 2008 г., а на Австрия с 34% (589,5 млн.евро) ( виж приложение 2).

Австрия изнася за България предимно машини, транспортни средства, електроуреди, фармацефтични и други изделия на химическата промишленост, метални изделия, стомана, горива. От своя страна България изнася машини и апарати, облекло и изделия от текстил, обувки, мебели, електромашини. От началото на 2010 г. се наблюдава засилване на интереса на български фирми към австрийските пазари и търсенето на нови пазарни ниши.

По предварителни данни на Държавната агенция по туризъм, през 2009 г. 115 660 австрийски туристи са посетили България, което е с 46,1% повече спрямо 2008 г., когато страната ни е приела 79 148 туристи от Австрия. По този показател Австрия се нарежда на 19-то място по брой туристи, посетили България.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации