10.6 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноНепознатата Виена: Разходка с екскурзовод в новия Музей на Виена

Непознатата Виена: Разходка с екскурзовод в новия Музей на Виена

Новата 2024 година сякаш вчера настъпи и вече пое с широки крачки. Обикновено я започваме с хубави пожелания и добри намерения. Ние с „Меланж Булгарен“, блога на българите в Австрия, я започваме с разходка в новия Музей на Виена.

-- Реклама --

Три-четири години минавахме през Карлплац и хвърляхме по един любопитен поглед да видим как вървят нещата, след като затвориха стария музей. От един момент нататък започнаха да се очертават контурите на нещо голямо и модерно пред очите ни. С израстването на сградата започна да расте и нашето очакване и любопитство. Ето че очакваното е вече факт. На 6-ти декември беше официалното откриване на новия Музей на Виена.

Сред 274 проекта от 26 държави, подадени на обявения през 2015 архитектурен конкурс, изборът падна върху архитектурното бюро от Грац Certov, Winkler + Ruck Architekten. То трябваше да изпълни нелеката задача да построи нов музей, като интегрира и разшири стария, защитен като архитектурен паметник.

Заповядайте да се уверим как са го постигнали. Да се насладим на простора и светлината, на дванадесетте хиляди разгърната площ, от които над три хиляди – изложбена. Да видим новия, красив и функционален дом на 1.700 експоната от общо над един милион налични.

снимка Lisa Rastl, Wien Museum

В началото ще Ви разкажем историята на музея, която не започва от вчера, нито с предходната сграда. С тази трудна задача отново ще се заеме нашата сладкодумна екскурзоводка Диана Пиперова. Ето какво ни споделя тя в аванс:

“Музеят пък ще ни разкаже историята на Виена – хилядолетна, вълнуваща и добре съхранена. Заедно ще се потопим в миналото на града още от праисторически времена та чак до наши дни. Ние много пъти сме го правили мислено на нашите разходки из града. Тук обаче ще ни е достатъчно да преминаваме от зала в зала и от етаж на етаж. И всичко е така добре илюстрирано с експонати, че сигурно неведнъж ще спирате с учудване и възхищение. Ще видите надвиснал над главите си автомобил, и то на най-оспорвания кмет на Виена, портрета на „жената“ в живота на Климт,  ще се запознаете с „Полди“, който е дълъг 10 метра и тежи 1,7 тона, ще познаете скулптурите на един фонтан с почти еротична история, ще разгледате катедралата „Св.Стефан“, този път с необичайната височина от пет метра и половина и тегло 600 кг, ще разберете има ли истина в това, че на върха на истинската някога е имало полумесец и…и…и…

Очакват Ви наистина много преживявания и изненади”.

Заповядайте на разходка в нашата любима Виена, без да ни брули вятър и без да зъзнем в студа.

Това, в което можем да Ви уверим предварително, е че всеки ще открие „своята“ Виена – в епоха, година, събитие, кътче или спомен.

Място на срещата – входът на музея, снимка Lisa Rastl, Wien Museum

КОГА: 28 януари 2024 г. от 11.15 и 14.15

КЪДЕ: Среща пред Wien Museum, Karlsplatz 8, 1040

Цената на беседата е 19 евро с включени слушалки. За студенти – 14 евро.

За деца и ученици – безплатно. При ползване на слушалки – 2 евро.

Предварително записване ТУК или на имейл diana.piperova@gmx.net и на телефон 0650 5311792.

Броят на гостите в групите е ограничен до 25 човека, така че молим за предварително записване.

Маршрутът е лек и подходящ за хора за двигателни затруднения.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации