16.2 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноНа чаша кафе с виенските полицаи

На чаша кафе с виенските полицаи

-- Реклама --

В района ви има проблем, но не знаете как да постъпите. Чудите се как точно протича работният ден на полицая. Имате предложение как да се подобри редът на вашата улица. Всичко това може да обсъдите в откровен и свободен разговор с полицейски служител и така да намерите рационални решения, а дори и да поставите началото на ново приятелство.  Това между се случи в седмицата от втори до шести октомври, когато ще може да си поговорите с виенските полицаи на чаша кафе.

Началото

В края на юли тази година с цел да се повиши доверието в органите на реда в цяла Австрия се проведе кампанията „На кафе с полицаи“. Тя бе част от инициативата „Заедно. Сигурно“. Поради големия отзвук и положителните отзиви през първата седмица на октомври тази акция ще се проведе отново от 2 до 6 октомври във Виена.

„Говоренето сближава“

Мотото на кампанията „На кафе с полиции“ е „Говоренето сближава“. Ако през юли полицаите очакваха срещите си с хората само на железопътните гари, сега те ще са на различни места из столицата. На чаша кафе с представители на полицията всеки ще може да сподели проблеми, впечатления, предложения, да поговори за притесненията си или просто по ежедневни въпроси.

От австрийското вътрешно министерство са категорични, че тези неформални срещи имат двустранен ефект. От една страна гражданите опознават по-добре човека зад униформата, отпускат се и изграждат по-непринудени отношения с него. Това води до повишаване на чувството за сигурност и доверието в органите на реда. От друга страна благодарение на този пряк контакт с населението полицията може по-лесно да идентифицира и съответно реши повече наболели проблеми и въпроси. Точно затова този път полицаите ще „ще пият кафе“ в „махалата“ на места, където се събират повече граждани.

В основата е сътрудничеството

Същността на инициативата GEMEINSAM.SICHER (Заедно. Сигурно) на полицията се състои в изграждането на сътрудничество между полицията и населението, базирано на доверие и разбирателство. „Проектът „На кафе с полицаи“ е съвременен вариант на подхода за работа на полицията в общността, основан на международни модели. Целта е да се създаде и укрепи основата на доверието чрез неформални и лични разговори между гражданите и полицейските служители в района. По този начин се цели да се преодолеят бариерите и предразсъдъците и да се създаде пространство за обмен на идеи или проблеми“, поясняват от LPD Виена.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации