4.1 C
Виена
неделя, 10 декември, 2023
spot_img
Началоактуално"Времеубежище" на Георги Господинов спечели престижната награда "Букър"

„Времеубежище“ на Георги Господинов спечели престижната награда „Букър“

-- Реклама --

Часове преди празника на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност от Лондон пристигна голямата новина – романът „Времеубежище“ на Георги Господинов в превод на английски на Анджела Родел спечели наградата „Букър“.

В речта си по време на тържествената церемония писателят се обърна на български език към своите сънародници „Честит празник! Честито чудо на езика!“

„Докато разказваме нашите истории и тези на другите, ние сме все още живи и поддържаме живо и топло това, което разказваме. Историите ни произвеждат живот, съпричастност и съпротива срещу смъртта и злото. Това е чудото на литературата. Благодаря ви! Продължавайте да разказвате историите си“.

Наградата „Букър“ е едно от най-важните събития в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 г. за роман, написан на английски език. От 2005 г. се дава и Международна награда „Букър“, за която могат да се състезават автори от цял свят. Сред досегашните носители на наградата са автори като Маргарет Атууд, Салман Рушди, Деймън Галгут и други.

Романът „Времеубежище“ е преведен и на немски език от преводача Александър Зицман.

„Времеубежище” на Георги Господинов е книга на месец май в Австрия

Георги Господинов: Иска ми се през тази година да постигнем малко смиряване

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации