5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноПравославни икони трансформират виенската Вотивкирхе

Православни икони трансформират виенската Вотивкирхе

-- Реклама --

Дълго време една от най-красивите църкви във Виена – Вотивкирхе, наричана още Дантелената църква, бе покрита от скелета и рекламни пана. Едва от няколко седмици виенчани и гости на австрийската столица могат да видят цялата красота на белите ѝ ажурни кули.

Но църквата е преобразена и отвътре. Трансформацията е дело на българския иконописец и художник Диан Костов. Неговата инсталация „Кръстопът. Цената на избора” изправя посетителите пред редица философски въпроси, свързани не само с връзката с Бога, но и със смисъла на съществуването ни.

_______________________________

Българският художник-иконописец Диан Костов с изложба във виенската Вотивкирхе

______________________________

Откритата на 16 май изложба представя 70 икони, фрески и плакати, подредени като лабиринт. Катедралата е условно разделена на три части , всяка от които носи свое послание и емоция.

Първата част на изложбата ни изправя пред въпроса „Къде отиваме?“ и оформя динамиката на днешния ден и стремежа ни към притежание и потребление.

Втората част,  намираща в централния кораб на църквата, е посветена на темата „Пътят“ и в нея са изложени оригинали на творби на художника, както и плакати на негови стенописи, възпроизвеждащи десетте божи заповеди.

Третата част на изложбата започва с трънен венец, под който е поставено огледало. След това на монитор се прожектира кратък филм, в който на въпроса „Къде чувстваш Бог?“ отговарят малки деца, възрастни хора и видни специалисти в областта на науката.

Инсталацията „Кой си ти?“ е представена като заключителен акцент на изложбата. Зрителите могат да застанат пред нея като пред вътрешен олтар и да си зададат най-важните въпроси пред очите на Господ.

Изложбата може да бъде разгледана до 29 май 2023 г.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации