7.5 C
Виена
вторник, 12 декември, 2023
spot_img
НачалоБългарияБългарският художник-иконописец Диан Костов с изложба във виенската Вотивкирхе

Българският художник-иконописец Диан Костов с изложба във виенската Вотивкирхе

Oт 17 до 29 май 2023 г. българският художник и иконописец Диан Костов ще представи около 70 икони, фрески и плакати във Вотивкирхе, Виена.

-- Реклама --

Една от най-красивите виенски църкви – Вотивкирхе ще бъде изцяло трансформирана с огромни платна, някои от които достигат 11 на 7 метра.  Над 70 икони, фрески и плакати на художника Диан Костов ще бъдат подредени под формата на лабиринт, в който зрителят да съпреживее чрез творчеството търсенето на смисъл и уповаването във вярата в трудни времена. 

Изложбата-инсталация, наречена „Кръстопът. Цената на избора“, може да се види от 17 до 29 май, 2023 г. Тя гостува във Вотивкирхе по покана на Йозеф Фаруджия, енорийски свещеник на катедралата.

Изложбата на българския художник и иконописец изправя посетителите пред въпросите за смисъла на живота и възможностите, които се откриват пред нас. Важна част от цялостното представяне са огледалата, в които посетителите могат да срещнат себе си. Обърната назад към себе си, изложбата се превръща в лично преживяване.

Изложбата е разделена на три части.

В началото е инсталацията „Кръстопът. Цената на избора“, разположена непосредствено до главния вход на Вотивкирхе, която ни изправя пред въпросите „Къде отиваме?“ и „Кои сме ние?“

Втората част на изложбата е разположена в централния кораб на църквата и е посветена на темата „Път“. Тук художникът представя своята интерпретация на десетте божи заповеди, вградени в илюзионистично изображение на небето, в което птиците сякаш летят из цялото помещение.

Третата част на изложбата започва с трънен венец, под който има огледало. Зрителите застават „пред вътрешния олтар“ и си задават лични въпроси.

Съвременен прочит на иконографията

„Християнското изкуство се развива от 2000 години и трябва да продължи да се развива. Времената се променят, но големите въпроси на човешкото съществуване остават повече или по-малко същите. За да се говори на хората днес чрез изкуство, което се е развивало през вековете, не може просто да се правят копия на старите майстори. Според мен днес иконописецът има две възможности: да продължи да прави копия на икони и да бъде занаятчия, или да се опита да създаде икони, които се отнасят до днешния ден, до тук и сега, в който живеем.“, казва Диан Костов. 

„Като дом на различни чуждоезични християни във Виена, Вотивкирхе е „космополитно“ място за поклонение. Идеята за преодоляване на нациите, която стои в основата на създаването на Вотивкирхе, днес е жива. Църквата хвърля мост между народите на едновремешната Дунавската монархия – Австрия, които трябваше да намерят своя духовен дом в тази църковна сграда, и държавите, които сега отново са свързани с Австрия в една нова Европа чрез разширяването на ЕС. Много се радвам, че българският художник и иконописец Диан Костов ще осъществи своята изложба във Вотивкирхе.“, казва Йозеф Фаруджа, енорийски свещеник на Вотивкирхе и пастор по туризма на Виенската архиепископия.

„Диан Костов създава икони – съвременни икони. Той прави това в традиционната техника на рисуване. Но той развива и обогатява иконографията на иконописта, утвърдена и предавана през вековете, с нейната вярност към традицията по отношение на съдържанието, като в търсенето на нови образи разглежда както вечните, така и съвременните въпроси за човешкото битие. Той се занимава с въпроси като: Кой си ти? В какво вярваш? Каква е твоята цел? От какво се страхуваш? От какво се срамуваш? Каква е твоята мечта? С пръст върху пулса на времето Костов създава икона на Пресвета Богородица като защитник на света от коронавируса през първата пандемична година 2020 г. Една икона не трябва да се разглежда и разбира като повърхностно произведение на изкуството, а като загадъчен символ, който изисква поглед с очите на търсеща душа. Диан Костов иска да мотивира това съзнателно съзерцателно търсене – той, израснал в условията на комунизъм и държавно наложен атеизъм в България, когато не беше позволено дори да се говори за Бога, но който въпреки това беше завладян от увлечение по Библията и отначало започна да я чете тайно, след падането на комунизма щеше да изучава богословие и иконография и да напредне, за да се превърне в един от най-иновативните иконописци на днешния ден“, казва Бернхард Бьолер.

ДИАН КОСТОВ е роден през 1971 г. в Стара Загора. Художник и иконописец. Една икона на Света Богородица в стаята на баба му, го очарова от ранна възраст. На 13-годишна възраст той посещава за първи път ателието на Анастас Константинов (1956 – 2017). Международно признат за своя мистичен експресионизъм, Константинов ще бъде негов учител по живопис от 1984 до 1992 г., който също така го учи на важността на вярата. До смъртта на Анастас Константинов двамата са съмишленици и приятели. След като завършва гимназия през 1989 г., Диан Костов кандидатства да учи живопис в Художествената академия в София, но не е приет. Това го отвежда до иконография в Богословския факултет в Търново. Първоначално иска да учи само една година и след това отново да кандидатства в Академията за изящни изкуства в София. Но само няколко месеца след началото на обучението си открива своето призвание и се потапя в библейската археология, тълкуването на Стария и Новия завет и технологията и техниката на иконописта и иконографската композиция. Творбите му се занимават с вечните въпроси. В иконописите и платната си Костов се впуска в търсене на образи, в които присъстват символите на нашето време. През 2019 г. инсталацията на Диан Костов „Кой си ти?“ беше представена на XII. Международно биенале на съвременното изкуство (Biennale Internazionale dell’Arte Contemporanea) във Флоренция. От 2021 г. инсталацията „Животът е по-силен“ е на силоз на пътя между София и Видин. Инсталацията показва иконата на Божията майка Мария – Покровителка и снимки на деца, родени през пандемичната 2020/2021 г. Творбите на Диан Костов могат да бъдат видени по целия свят и се намират в частни и обществени колекции в Европа, САЩ и Япония.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации