18.8 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеОтборът на Софийския университет пристига във Виена за финала на правното състезание...

Отборът на Софийския университет пристига във Виена за финала на правното състезание Willem C. Vis Moot

-- Реклама --

Интервю Мартина Шопова-Янев

След три годишно дистанционно провеждане заради пандемията от COVID-19, заключителната част на световното състезание за студенти по право Willem C. Vis Moot отново ще се състои на живо във Виена между 1-ви и 6-ти април 2023г. Миналата година отборът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” спечели три групови и индивидуални отличия в престижната надпревара.

Днес отборът пристига в австрийската столица в обновен състав и “пълна бойна готовност”, довери ни треньорът им Анастас Пунев. Самият той е адвокат, главен асистент по Граждански процес в Юридическия факултет на СУ и доктор по право. Състезавал се е в отбора до 2013-та година, когато се заема с тренинга на бъдещите юристи. Настоящият състав на отбора работи заедно интензивно от лятото на миналата година и е в топ разположение на духа, смята техният преподавател.

А какво е Willem C. Vis Moot?

Състезанието представлява симулиран арбитражен съдебен процес по международно търговско право. Отборите изготвят становища от името на ищец или ответник и излагат аргументите си в устни заседания пред арбитражни състави от практикуващи адвокати и юристи с академична дейност. Събитието дава възможност на бъдещи юристи за нови професионални и академични контакти със студенти, професионалисти, арбитри и треньори от цял свят. В тридесетгодишната история на състезанието призовите места са оспорвани от представители на почти 400 световни юридически факултети.

“Миналата година победихме в устната фаза, както и за най-добра писмена защита на ответник плюс индивидуално отличие за оратор. Първият отбор в света, който прави такъв дубъл!”, разказва Анастас Пунев минути преди с отбора да отлетят от София за тазгодишното издание на състезанието.

Каква е вероятността тези титли да се запазят/допълнят/увеличат? Само обективни ли са оценките на арбитрите или има конюнктурен вот?

Вероятност винаги има, но най-важното е състезателите да са доволни и да останат знания и умения за цял живот, другото има винаги елемент на късмет и ние също имахме, особено когато трябва да удовлетвориш толкова гледни точки (миналата година имахме десет мача, тоест общо трийсет арбитри). Но колкото по-добър си, толкова по-малко зависиш от късмет.

Как протича подготовката за Willem C. Vis Moot ?

Лятото започваме с увод в материята, понеже тези неща не се учат в Софийския университет почти никак. Октомври излиза казусът, до средата на декември пишем защита на ищеца, до края на януари – на ответника, после устна фаза. Като цяло е перманентен ангажимент.

Кои отбори са най-голямата ви конкуренция и какви са предимствата на отбора на СУ?

“Няма слаби отбори вече“ : ) Tрадиционно немските, щатските, австралийските, индийските, канадските отбори са най-добри. Ние победихме, защото комбинирахме традиционната си добра подготовка в правото с малко атракция, която е необходима да направиш разлика.

Какъв за Вас е смисълът от участие в подобнно състезание – за студентите, за СУ и за Вас самия като треньор и преподавател?

За мен е удовлетворение да предавам знания и да се състезавам, за тях – да научат неща, които иначе трудно ще научат и най-вече да се учат на колективна работа, за СУ – престиж и самочувствие, надявам се

Има ли начин да ви подкрепим като публика във Виена?

Имаме по един мач от събота до вторник всеки ден, в Юридикум са два, други два са в сградата на Оскар Моргенщерн. Подробна програма на събитието можете да разгледате тук.

Отборът на СУ за Willem C. Vis Moot можете да намерите и във Фейсбук.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации