19.8 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаНепознатата Виена: Диана Пиперова ни показа красотата на Австрийската национална библиотека

Непознатата Виена: Диана Пиперова ни показа красотата на Австрийската национална библиотека

-- Реклама --

Колкото и да ни се иска да посрещнем гостите на разходките „Непознатата Виена” в топъл и хубав ден, не винаги успяваме да се споразумеем с времето. Съботният ден беше слънчев, но ветровит. Но за наша радост явно не толкова студен, че да спре любознателните ни приятели у дома. Благодарим на всички, които избраха да бъдат с нас и посетиха разходките ни в Австрийската национална библиотека!

снимка Меланж Булгарен

Благодарим и на нашата очарователна и винаги добре подготвена екскурзоводка Диана Пиперова за изключително интересния и подробен разказ за историята на сградата, на библиотекарството, на книгите, събрани в красивите рафтове.

Върнахме се назад във времето в манастира на миноритите, преминахме през строителството на красивата барокова сграда и научихме подробности за живота на архитектите баща и син Йохан Бернхард и Йозеф Емануел Фишер фон Ерлах.

Историята на великолепната Прункзал е преплетана и с живота на император Карл VI, на военноначалника принц Евгений Савойски, Герхард и Готфрид ван Свитен.

Изпълнен с интересни детайли бе разказът на екскурзоводката за създаването на книгите, подребата им по рафтовете, съхраняването им, а в ново време и за тяхната дигитализация.

За наш късмет гост на първата ни разходка бе фотографката Нели Бижева-Такева, която ни предостави нейни снимки, запечатали великолепието на Прункзал.

снимка Нели Бижева-Такева
снимка Нели Бижева-Такева

Благодарим на Нели Бижева-Такева за красивите снимки!

снимка Нели Бижева-Такева
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации