14.4 C
Виена
понеделник, 2 октомври, 2023
spot_img
НачалоактуалноПромяната идва във Виена

Промяната идва във Виена

-- Реклама --

Текст Елица Ценова

Снимки Лина Феслер

Усмихнати, заредени с енергия и оптимизъм лидерите на ПП ”Продължаваме промяната” гостуваха във Виена , за да се срещнат с българи, живеещи в Австрия и съседните държави, по повод учредяването на първия регионален клуб на привърженици на партията извън България.

Кирил Петков (съпредседател на ПП”Продължаваме промяната”), Асен Василев (съпредседател), Андрей Гюров (председател на парламентарната група на ПП в 47 и 48 НС), Даниел Лорер (народен представител в 48 НС), Деница Симеонова (народен представител в 47 и 48 НС), Цветелина Симеонова-Заркин (народен представител в 47 и 48 НС) и Калина Константинова (заместник председател на ПГ на ПП) посрещнаха симпатизанти и съидейници в красивата сграда Урания в центъра на австрийската столица.

Въпроси, дискусии, разговори

Перфектната организация на събитието позволи на гостите както да чуят изявленията на представителите на партията, така и да зададат своите въпроси за бъдещето на партията, за отношенията ѝ с коалиционния партньор „Демократична България”, за  идеите за развитие на МИР „Чужбина”, връзката с българите зад граница. Бе отделено достатъчно време и за личен контакт с партийните лидери. В свободен и непринуден разговор всеки можеше да сподели опит, идеи, проблеми.

Аудиторията, доминирана от млади активни хора, успя да предизвика дискусия по актуални въпроси като корупцията, съдбата на съветските паметници в България, развитието на партията, подкрепата за Украйна и предстоящите избори. Лидерите на ПП бяха откровени и не спестиха критики по отношение на допуснатите от тях грешки, голяма част от които са в резултат на липсата на досегашен политически опит. В същото време показаха, че имат хъс, идеи и енергия да продължат да работят за превръщането на България в модерна европейска правова държава.

Бъди „Промяната“ във Виена

Фокус на събитието бе представянето на проекта за изграждане на регионални партийни структури извън България. Благодарение на инициативността на българи, живеещи във Виена, австрийската столица е първият град, в който се създава регионален клуб в чужбина. За присъединяване към него не е необходимо задължително членство в партията или българско гражданство. „Достатъчно е да споделяме сходни идеи и ценности и да имаме желание да работим за истинска промяна в България”, подчерта адвокат Борис Георгиев. Заявления за членство се подават чрез имейл abroad@promeni.bg.

Задачата на тези клубове ще бъде да поддържат реална обратна връзка с българите в чужбина и да идентифицират техните проблеми и нужди, за да се създават адекватни политики.

Изборни предизвикателства

Страхът и апатията са двете най-страшни оръжия, които статуковото използва, за да попречи на хората да изразяват своята гражданска позиция. „Ако в България хората се страхуват да не загубят работата си, то в чужбина вие имате възможност да гласувате по съвест”, каза Калина Константинова и добави, че всички опити да се убеждава, че и след тези избори „нищо няма да се промени”, „всички са еднакви”, „тука си е така” целят да демотивира хората и да ги откажат да гласуват. Затова е важно всеки отделен човек да бъде активен, защото по думите на Асен Василев „само заедно можем да направим промяната”.

Друг проблем, свързан с предстоящите избори, е прозрачността при гласуване и броене на гласовете. В тази насока работата на наблюдателите е от изключително важно значение и всеки, който има желание в изборния ден да следи работата на СИК, може да се свърже с регионалните структури на партията.

Среща на чуждестранни журналисти с Кирил Петков и Асен Василев

Последните социологически проучвания сочат, че коалицията между „Продължаваме промяната” и „Демократична България” ще бъде първа политическа сила. Според Асен Василев на предходните избори избирателите и на двете партии не са били готови да загърбят различията си, но сега вече се наблюдава много високо ниво на единодействие, което ще донесе и по-убедителни резултати.

Ако е първа политическа сила, но няма парламентарно мнозинство, коалицията ще предложи правителство на малцинството. Това стана ясно в отговор на Асен Василев на въпрос от гостите. „Виждаме, че след Магнитски 2 в ГЕРБ вече усещат, че нещата не могат и няма как да продължат по досегашния начин”, поясни съпредседателят на ПП.

Неформалните приятелски разговори продължиха до късно вечерта на терасата на последния етаж на красивата сграда „Урания”.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации