3.5 C
Виена
понеделник, 11 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияИзвестен актьор, детска порнография, мълчание и много въпроси в скандала „Тейхтмайстер”

Известен актьор, детска порнография, мълчание и много въпроси в скандала „Тейхтмайстер”

-- Реклама --

58 000 мултимедийни файла, показващи насилие над деца и младежи, са открити при популярния актьор Флориан Тайхтмайстер. Това стана публично достояние едва от няколко дни и буквално взриви културната сцена в Австрия. Актьорът е признал, че тези материали са събирани в периода февруари 2008 и август 2021. През февруари той ще застане пред съда по обвинение в получаване и притежание на детски порнографски материали. Чрез адвокатите си е съобщил, че вече е потърсил терапевтично лечение. По първоначална информация го очаква наказание от две години лишаване от свобода.

Само по себе си деянието е достатъчно сериозно и отвратително, но случаят с Тайхтмайстер отвори още много сериозни дебати в австрийското общество, защото слуховете за поведението на актьора са известни още от 2021 г. Въпреки това той продължава да получава роли в Бургтеатър и да се снима в киното и телевизията.

Това е скандал, който разтърсва не само австрийския културен пейзаж, но и американската академия за награди „Оскар“. Флориан Тайхтмайстер изпълнява ролята на Франц Йозеф във филма „Корсаж”, който е един от 15-те филма в краткия списък за чуждестранните „Оскар“-и. Асоциацията на австрийската филмова индустрия реши да се споразумее с Академията: В свое изявление те категорично осъждат поведението на Тейхтмайстер, но същевременно заявяват: „Тейхтмайстер не е „Корсаж“. Така филмът продължава да участва в надпреварата, въпреки че кината вече го изтеглиха от програмите си.

Мълчание по обвинения, известни от 2021 г.

Всъщност обвиненията отчасти стават известни от Kronen Zeitung през септември 2021 г., когато снимките на „Корсаж“ вече са приключили. Der Standard също съобщава за това. По това време прокуратурата потвърждава, че вече се провежда разследване, което се основава на жалба, подадена от тогавашната партньорка на Тейхтмайстер, в която се споменава и домашно насилие и злоупотреба с наркотици. Тогава не е било ясно дали иззетите медийни файлове действително изобразяват насилие над непълнолетни и дали това е било предмет на разследването.

Защо продължава да играе в киното и театъра?

Позицията на основния работодател на Тейхтмайстер – Бургтеатър през 2021 е, че обвиненията са неоснователни. Актьорът продължава да работи и да получава главни роли.

Едва след като избухва скандалът и той официално признава за притежаване на детстка порнография, Бургтеатърът обявява незабавното уволнение на Тейхмайстер, а ORF – спирането на всички проекти, които са били заснети или са в процес на реализация.

Пред медиите директорът на театъра  Мартин Кусей потвърждава, че през септември 2021 г. Тейхтмайстер е бил незабавно разпитан за обвиненията и че е успял да докаже по достоверен начин, че те са неверни. Аргументацията му по това време, която той очевидно е представил и пред  други работодатели, е, че става дума за „акт на отмъщение“ от страна на бившата му партньорка, с която той отново се е сближил и която дори иска да оттегли жалбата си.

По думите на Кусей през септември 2021 г. Бургтеатър незабавно е потърсил правен съвет, но според трудовото законодателство не е имало основание за правни последици за актьора. Въпреки това са били издадени насоки за ръководителите на продукциите, в които е нает Флориан Тайхтмайстер, и в тях не са участвали непълнолетни или деца.

Поради големия обем данни разследването срещу Тейхтмайстер се проточва. През това време органите нямат право да предоставят информация за съдържанието на разследването на външни трети страни. Но още през лятото от Бургтеатър са могли да разберат при поискване, че е започнало наказателно производство – тогава вече ръководството е могло да се въздържи от даването на по-нататъшни роли на Тейхтмайстер или дори е трябвало да го направи от морална гледна точка.

Културният сектор е потресен

Реакциите на културния сектор са еднозначни – всички са потресени и ужасени. Държавният секретар по въпросите на културата Андреа Майер (Зелени) осъди случая и обяви, че ще провери дали властите и работодателите са действали правилно през цялото време.

Особено болезнен е проблемът за създателите на филма „Корсаж”, който показва една много модерна интерпретация на живота на Сиси. Режисьорката Мари Кройцер направи изявление, в което казва, че е „натъжена и ядосана, че феминистки филм, по който повече от 300 души от цяла Европа са работили в продължение на години, е толкова опетнен и увреден от ужасните действия на един човек“. Тя заяви, че е още по-тъжна и ядосана „от степента, в която се създават, разпространяват и консумират видеоклипове и снимки на сексуално насилие над деца“. Тейхтмайстер никога не е информирал екипа на „Корсаж” за разследванията.

Всъщност не всички приемат толкова лесно обясненията на Тейхтмайстер и остават в изчаквателна позиция. Режисьорът Себастиан Браунейс например, който работи с Тейхтмайстер от 2018 до 2020 г., още през септември 2021 г. пише публично във Facebook, че въпреки презумпцията за невинност иска ясно да се разграничи от човека, чието име по това време не е посочено. Сега режисьорът е убеден, че е постъпил правилно. „Има престъпления, при които нищо не бива да се представя като нещо относително. Предавания и международни филмови презентации, които предизвикват реакции от рода на „Да, той е просто педофил, но е и много добър актьор“, ще разводнят дискусията, ще изместят фокуса и ще допринесат за своеобразен произвол на ужасните актове на насилие”. Той е категоричен, че всички в гилдията са били наясно с проблемите на Тейхтмайстер.

Законодателни промени

Случаят „Тейхтмайстер” отвори и дискусия относно размера на наказанието за притежание на изображения със сексуално насилие над малолетни. Министърът по въпросите на семейството Сузане Рааб се изказа в подкрепа на неговото увеличаване. Ресорният министър на правосъдието Алма Задич е готова за разговори по въпроса, но в същото време иска да се разширят концепциите за закрила на детето. „Нуждаем се от нови концепции за превантивна закрила на детето, които ефективно да защитават нашите деца от извършителите“, подчертава Задич, като се позовава на предложенията, които са на масата от юни насам. Това е единственият начин да се защитят децата от извършителите и да се предотвратят престъпленията „преди да са се случили“.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации