25.4 C
Виена
понеделник, 2 октомври, 2023
spot_img
НачалоAвстрияВиенаDELTA: Геометрични контрасти в новата изложба на Адриана Чернин

DELTA: Геометрични контрасти в новата изложба на Адриана Чернин

-- Реклама --

В най-новите творби на Адриана Черни орнаментите търпят непрекъсната трансформация, а геометричните форми се сблъскват в постоянни конфликти. Седмата самостоятелна изложба на родената в София художничка е в галерия Galerie Martin Janda във Виена и ще бъде официално открита на 19 януари.

Специален акцент е поставен на контрастите – меко се среща с твърдо, крехко със стабилно, деликатно със сурово. Тези контрасти пораждат нови съзвездия, които на свой ред генерират напрегнати и амбивалентни сцени.

От решаващо значение за тези нови творби са пространствата между мотивите. Те не са празни, а създават полета, които взаимно се определят. Всяко пространство има свое собствено значение, както като самостоятелна единица, така и като разграничение и определение от други пространства. По този начин художничката създава своеобразна плътна материя, независимо дали тя тече или се появява като геометрична форма, дали се проявява като вещ или като привиден фон.

____________________________

Фрагментни въпроси от Адриана Чернин в Музея за приложно изкуство във Виена

____________________________

Lajin VII (2021 г.) изобразява флорални орнаменти, които се увиват около геометрична мрежа на син фон. И двата мотива произхождат от средновековен амвон, т.нар. минбар в джамия в Кайро. Неконтролируем, течащ и свободно движещ се хаос се увива около преплетената, лъскава стабилна метална решетъчна структура.

Две рисунки показват аморфни тела, забити в ромбоидни форми на лилав фон. Мотивът е „нещо животинско, месесто, частично осакатено и накъсано, носещо нещо като глава или тяло, или и двете“ (Чернин). Излизайки от течащата боя, тези форми създават асоциативна повърхност, която рязко контрастира с ромбоидния фон.

Изложбата може да бъде разгледана от 20 януари до 25 февруари.

Официалното откриване е на 19 януари от 19.00 ч.

Galerie Martin Janda
Eschenbachgasse 11, Виена 1010

Адриана Чернин е родена в София. От 1990 г. живее и работи във Виена. Завършила е майсторски клас по свободна графика в Университета за приложно изкуство в австрийската столица. През 2014 г. списание Format я постави в Топ 100 на най-актуалните имена, които работят на австрийската арт сцена. Има самостоятелни изложби в галерия Мартин Янда, Виена, в галерия Структура, София и е участвала в многобройни общи изложби. Нейни творби са притежание на музея Албертина, Виена, Белведере, Виена, Колекцията на федералното правителство на Австрия, Колекцията на Дойче Банк, Франкфурт на Майн, Германия, Графичната колекция на Академията за изящни изкуства, Виена, Музея за модерно и съвременно изкуство в Линц, Австрия, MAK – Австрийски музей за приложно изкуство.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации