7.5 C
Виена
вторник, 12 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияРазделно събиране на отпадъци: Какво още можем да изхвърлим в жълтия контейнер

Разделно събиране на отпадъци: Какво още можем да изхвърлим в жълтия контейнер

От 1 януари в цяла Австрия бе въведена единна система за събиране и изхвърляне на леки опаковки. В жълтия контейнер вече може да се събира почти всичко без хартия и стъкло

-- Реклама --

Стара PET бутилка се превръща в нова торбичка. Изхвърлен полиетиленов материал се преработва в кофи, саксии, бидони, части за автомобили.

Над 350 000 тона отпадъчни материали като хартия, метал и стъкло се събират годишно разделно във Виена. Рециклирането на отпадъците спестява суровини, намалява вредното въздействие върху околната среда и потреблението на енергия.

Разделното събиране на отпадъчни материали и компостирането на биогенни отпадъци досега са спестили на Община Виена около 150 000 тона въглероден диоксид годишно. С новата стандартизирана система в цяла Австрия рециклирането ще стане още по-лесно за потребителите. От 1 януари списъкът с предмети, които могат да се изхвърлят в жълтия контейнер или жълтата торба, отново е разширен.

Разделно събиране на боклука в Австрия:

Стъкло (цветни и бели бутилки) – в контейнера с надпис Weiß/Bunt Glass

Стара хартия и картони – в контейнера с червен надпис Altpapier

Био отпадъци – в контейнера с кафяв надпис Bio Müll

Пластмасови и метални отпадъци – в контейнера с жълт надпис Plastikflaschen, Getränkekartons und Dosen

Общ боклук – в контейнера с тъмножълт надпис Restmüll

Какво изхвърляме в жълтия контейнер?

Освен пластмасовите бутилки, металните кутии и картонените опаковки от различни видове напитки, всички пластмасови и други леки опаковки вече могат да се събират в жълтия контейнер за отпадъци. Това важи за кофичките за кисело мляко, найлоновата опаковка на бутилките с минерална вода или дори опаковката на нарязаните сирена и колбаси. Казано по-просто: всички по-малки опаковки, с изключение на тези от стъкло и хартия, вече попадат в жълтия контейнер или в жълтия чувал.

Промяната засяга около 18 300 жълти контейнера на 2 200 обществени и частни места. Освен това около 45 000 домакинства в райони с еднофамилни къщи са оборудвани с жълти торбички. Такива могат да бъдат и допълнително поръчвани.

Автоматизирано разделяне на отпадъците

MA 48 очаква значително повече отпадъци в жълтите контейнери в бъдеще и се стреми да бъде добре подготвен. Чрез модернизиране на съществуващите и изграждане на нови съоръжения за сортиране материалите могат да се разделят по-добре и да се рециклират все повече. Отпадъците, събрани в жълтите контейнери, се транспортират до специални инсталации, където автоматично се разделят на различни материали.

Разделянето на пластмасовите опаковки се извършва, наред с другото, с помощта на инфрачервени лъчи. Тази технология разпознава отделните пластмасови материали, като PET, PE или PP и PS, но също и композитни картонени опаковки за напитки (GVK). Различните материали се откриват и издухват със сгъстен въздух. Черните метали се отделят с магнити, а цветните метали се отделят с вихровотокови сепаратори.

____________________________

Шареният завод за изгаряне на битови отпадъци в центъра на Виена става на половин век

Преработка на боклука по виенски

___________________________

PET бутилка се превръща в торбичка

Сортираните PET бутилки или други PET опаковки се превръщат в бутилки за напитки, други опаковки за храни, торбички за багаж или дрехи.

От полиетиленовия материал се произвеждат например бидони, варели, кофи за боклук и тръби. От полипропилен се произвеждат, наред с други неща, саксии за цветя, различни пластмасови корпуси или се използва в автомобилната индустрия.

По този начин се пестят суровини, намалява се вредното въздействие върху околната среда, оптимизира се потреблението на енергия.

Използваните материали като стъкло и метал се рециклират, а биогенните отпадъци се компостират. Всички виенски остатъчни отпадъци се изгарят в трите инсталации за изгаряне на отпадъци (Flötzersteig, Spittelau, Pfaffenau). По този начин остатъчните отпадъци се превръщат в чиста енергия, като например електричество, централно охлаждане и централно отопление.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации