11.2 C
Виена
понеделник, 29 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКоледна магия и българска изненада на базара в Руст

Коледна магия и българска изненада на базара в Руст

Коледните базари крият много чар и изненади, включително и срещи със сънародници

-- Реклама --

Текст и снимки Александра Ценова

Декември е. Вече отброяваме дните до Коледа. Сега е това едновременно вълшебно и нервно време, когато в хода на забързаното ежедневие се опитваме да се насладим на уюта на празника.

Уикендът ни предлага най-щедро възможности за разходки с приятели и задължителната чаша пунш на някой от красивите коледни базари. А те са навсякъде по площадите в по-големите градове или закътани във витите улички на по-малките.

Този уикенд решихме да посетим Руст – градът с много щъркели през пролетта, с безкрайни възможности за спорт и почивка край езерото Нойзидлерзее през лятото и с прекрасни винарски изби през есента. Но и през декември градчето има какво да предложи на своите почитатели.

Коледният дух тук се е ширнал по всички улички и дворчета. Където и да надникнете, ще откриете щандове с вино, мед, сладкиши, бижута, красиви сувенири, топли ръкавици и шапки. На централния площад е и основният базар, където са строени дървените къщички с пунш, греяно вино и меденки. В определени часове на сцената има програма с музика и танци.

След криволичене из околните улички и надничане в уютните магазинче се оказахме пред входа на винарна Schreiner в началото на главната улица. Китното дворче бе побрало в себе си фургонче с местни специалитети, щандове за мед, бижута и симпатично камионче за кафе. Докато с любопитство изучавахме елегатните опаковки с музикални имена Jazz, Blues, Funk, усмихната жена ни предложи да опитаме от веган бонбоните, които продава към кафето. И докато споделяхме помежду си възторга от превъзходния вкус на лешниково-шоколадовите трюфели, жената се обърна към нас и ни поздрави на чист български „Здравейте!”. Така се запознахме със Савина и открихме Next Specialty Coffee.

Нямаше как да не опитаме и кафето и трябва да признаем, че наистина е различно, а любезната домакиня веднага ни обясни какво е специалното на специалното кафе. „Когато говорим за „специално кафе” имаме предвид най-висококачествените зърна зелено кафе арабика, изпечени до ниво, което разкрива най-добрите вкусови характеристики на кафето. По стандартите на Specialty Coffee Association това кафе няма първични дефекти и печели 85 и повече от 100 точки”.

Влюбени в кафето, хубавата музика и приключенията Савина и екипът на Next Specialty Coffee обикалят с електрическото си камионче фермерски базари във Виена и околностите и предлагат качествено кафе и вкусни бонбони, приготвени без глутен и без захар. Те ще бъдат в Руст до края на предколедния сезон – поканата е дошла от собствениците на винарна Schreiner, които предоставят двора си само за търговци, предлагащи екологична продукция. Ако и вие искате да имате на фирменото събитие качествено специално кафе, може да поканите Савина с нейното симпатично камионче, пълно с музикални кафета, неустоими бонбони и усмивки.

Стоплени от чара и кафето на нашата сънародничка, ние продължихме из дворчетата и калдъръмените улички на Руст. Изкушихме се да опитаме още и мед със смлени орехи, бяло вино, прясно изпечен хляб и бургенладски домашни сладки. Потънахме в изобилието от коледни вълшебства в магазинче на централната улица, в което имаше приказни сувенири и играчки за елха. Посмяхме се с продавачката на пунш и мъжът, който ни предложи филия с мас и кромид. Така е на коледните базари – вкусовете се смесват, изненадите дебнат отвсякъде, а доброто настроение сякаш струи от светлините, които заливат градчето.

Коледният базар в Руст се провежда всеки петък, събота и неделя до 18 декември от 14.00 до 20.00 ч. Подробности за програмата може да намерите ТУК.

Градчето е на по-малко от час път с кола от Виена и определено си струва разходката.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации