17 C
Виена
сряда, 27 септември, 2023
spot_img
НачалоБългарияВалери Йорданов, режисьор: Вярвам, че младите хора ще бъдат по-силни от мен

Валери Йорданов, режисьор: Вярвам, че младите хора ще бъдат по-силни от мен

Преди представянето на филма "Шекспир като улично куче" във Виена режисьорът и сценарист Валери Йорданов отдели време да отговори на въпросите на Меланж Булгарен - кратко и искрено.

-- Реклама --

Валери Йорданов завършва НАТФИЗ през 1996 г. в класа на проф. Стефан Данаилов. Започва професионалната си кариера в Младежкия театър. За ролята на Бръчков в постановката „Хъшове” е отличен с АСКЕЕР`2005 и Наградата на Фондация „Иван Димов“ за млад актьор, за ролята на Нино има ИКАР`2017, както и ИКАР `2021 за ролята на Рамадан Дервишов в спектакъла „Караконджул“. Участвал е в над 40 български и чуждестранни филми.

След режисьорския му дебют в „Кецове” в края на миналата година, той завърши още един филм като режисьор – „Шекспир като улично куче“, който спечели шест награди на последното издание на фестивала „Златна роза“, включително за режисура и сценарий.

Тази година Валери Йорданов постави още едно ново начало. В книжарниците е първата му книга – сборникът с кратки разкази „Гризачи“ (изд. „Колибри“).

Интервю Елица Ценова

Между първия Ви филм „Кецове” и „Шекспир като улично куче” има пауза от почти 11 години. Какво се случи през това време? С какво се промени подходът Ви към киното?

Не съм „анализирал подхода си“ и за това въпросът Ви ми е интересен. Сега осъзнавам, че най-важното е да си спонтанен и честен в разказа си. Да не го украсяваш излишно и по този начин той ще стигне да зрителя, като негова и лична история. Ще го развълнува и ще го накара да помисли над нея. Да иска да я види пак.

В „Кецове” Вие сте сценарист и споделяте режисьорката работа заедно с Иван Владимиров. В „Шекспир като улично куче” поемате сам двете длъжности – сценарист и режисьор. Какви са предимствата и недостатъците на този тип работа?

Предимствата и недостатъците са, че трябва да си по-издържлив и да се въоръжиш с много търпение. Ако подготовката ти в работата с актьорите, оператора и екипа е успешна и вярна – няма от какво да се притесняваш.  И снимаш много бързо, леко и вярно.Заснехме филма за 21 дни и повечето от най-важните епизоди са снимани без дубъл.

„Шекспир като улично куче“ спечели шест награди на последното издание на фестивала „Златна роза“, включително за режисура и сценарий. Коя награда Ви донесе най-много удовлетворение?

Наградата за „Водеща мъжка роля“ на двете момчета. След първата прожекция във Варна, зрителите излизаха от залата насълзени и усмихнати.Това е. 😊

Филмът Ви ни разказва за желанието на младите хора да живеят истински в свят, в който всичко наоколо ги кара просто да съществуват. Кои са според Вас предизвикателствата, пред които са изправени младежите днес?

Предизвикателствата пред тях не са много по-различни от нашите, но със сигурност ще им е по-трудно да се справят днес, сред огромния „фалш и нелогични норми“, които ги заливат ежедневно. Да се преборят с това „Световно заболяване“ и да бъдат себе си. Със собствена конкретност, памет и мечти.

И в “Кецове”, и в „Шекспир като улично куче” се фокусирате върху младите хора. С какво те са Ви толкова важни и интересни?

С това че, ако ги няма тях – нашето „присъствие“ тук се обезсмисля. Без тях то се превръща в „безнадежно и егоистично битие“. Вярвам  и искам да им вярвам, че ще бъдат по-силни от мен.

Точно като Шекспировия Хамлет Вашият герой е изправен пред дилема. Има ли изобщо житейска рецепта как се взима правилно решение в такива ситуации?

Никога не съм знаел със сигурност, кое е „правилното решение“, но съм убеден, че въпросът „да бъдеш или да не бъдеш“ е риторичен. Както и да си го зададе човек, ако носи в себе си чувството за дълг и вярата в себе си – ще постъпи правилно. Дори и да загуби.

Наскоро излезе първата Ви книга с кратки разкази „Гризачи”. Гризачи ли сме хората? Какво ни гризе най-много?

Заглавието „Гризачи” идва от наблюдения и различни „срещи с хората“. Понякога съм бил щастлив след тях, а понякога ми е било неудобно да ги анализирам. Ще Ви отговоря с две реплики от „Кецове“:  „ – Мислиш, че е лесно да си мъж?!“ – „ – Не. Мисля, че е рядко.“.  Щастливец съм, че съм познавал хора, за които да разказвам в книгата си. Това ме „гризе“ и продължавам да се надявам.

Имате ли любим разказ, който да превърнете във филм?

„Вáмпир“. И всички останали, ако бях по-амбициозен.

Българите в Австрия първи ще имат възможност да видят филма в чужбина. Какво бихте им казали преди прожекцията?

От сърце Ви благодаря, че сте тук и че се срещнахме. Приятно гледане.

Какво се случва с едно момче, което има 2 големи таланта? Единият е театърът, а другият – уличният бой. Пред него стои дилемата с кой от тях да спаси живота на най-близкия си човек. Има само два варианта – да се боксира в незаконни мачове за пари или да спечели телевизионно риалити шоу, в което рецитира Шекспир.

Режисьор: Валери Йорданов
Сценарист: Валери Йорданов
Оператор: Борис Славков

В ролите: Владислав Стоименов, Захари Бахаров, Елеонора Иванова, Васил Илиев

Език: български
Цена на билет: €10

КОГА: 27 ноември, неделя, от 12.00 ч.

КЪДЕ: CineCenter, Fleischmarkt 6, 1010 Виена

За повече подробности следете събитието във Фейсбук ТУК.

Филмът пристига във Виена благодарение на Vienna Sunday Cinema.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации