16.9 C
Виена
неделя, 1 октомври, 2023
spot_img
НачалоактуалноКоледният базар пред виенското кметство се променя

Коледният базар пред виенското кметство се променя

Устойчив и енергийно ефективен: Коледният пазар на виенския площад Ратхаусплац започва на 19 ноември с многобройни нововъведения и с една трета по-малко сергии.

-- Реклама --

От 19 ноември до 26 декември коледният базар Christkindlmarkt на площад Rathausplatz отново кани посетителите да се насладят на чаша пунш и да усетят коледния дух в австрийската столица. Тази година обаче Община Виена въвежда многобройни нововъведения – например броят на сергиите ще бъде намален с около една трета, ще се има покрити пространства, както и 12-метрова въртележка. Любими атракции като дървото с червените сърца или пощенската кутия за писма до Дядо Коледа остават да радват посетителите на базара.

Коледен бизнес

Ако за гостите коледните базари са свързани с лакомства и добро настроение, то за фирмите, които участват, те са бизнес начинание. Вместо със 152 къщички на 19 ноември Christkindlmarkt ще отвори врати със 100 като търговците са предимно малки и семейни предприятия.

През годините е имало не малко спорове за начина, по който се разпределят щандовете. Тази година е създадена отделна комисия, която да селектира получените близо 360 кандидатури възоснова на прозрачни и ясни критерии. Избрани са само 100 фирми като 2/3 от тях вече са участвали в този коледен базар, а останалите ще се представят за първи път. Ново е и изискването минимум 30% от предлагания асортимент за храни и напитки да бъде с био произход. Всяка сергия за храна е сертифицирана като биологична или е получила поне един от трите етикета на OekoBusiness Wien. Освен това храната ще бъде предимно сезонна и регионална и за първи път ще се сервира в чинии и чаши за многократна употреба.

Коледа Виена Ратхауз
На 19 ноември кметът на Виена Михаел Лудвиг и неговият колега Кристофер Дракслер ще запалят тържествено светлините на коледната елха, която тази година е подарък от провинция Щайермарк.

През 2019 г. пазара пред Ратхауз е посетен от 4,6 милиона души. Същата година във Виена са били очетени 3,1 милиона нощувки през ноември и декември. След спада, свързан с ковид, от Общината се надяват тази година отново да се доближат до стойностите отпреди пандемията. От Великден насам във Виена се регистрира много добро увеличение на броя на гостите и на нощувките.

Въртележка и детска къщичка за най-малките

Броят на сергиите на пазара е намален в полза на повече открити пространства, което трябва да улесни придвижването на площада. Основният фокус е върху семействата и децата. За първи път тази година ще има въртележка с височина 12 метра. Нова е и детската къщичка, в която всеки ден от 14 до 18 ч. най-малките посетители могат да изработят свещи и украшения за елха, да украсят джинджифилови къщички или да напишат писмо до Младенеца Христос . През уикендите и официалните празници детската къщичка ще отваря в 11 ч. и ще посреща гости като Николаус и Кристкинд.

Ледени забавления

И тази година детската ледена пързалка, която през годините преди пандемията привличаше по 45 000 деца, отново ще бъде на разположение безплатно. На място се предлагат кънки за лед под наем във всички детски размери.

Голямата Ледената мечта ще бъде отворена за малки и големи от 19 януари до 5 март 2023 г.

Заради енергийната криза ледената площ ще бъде по-малка и ще се свие от 9500 кв.м  до 8500 кв.м. Най-вероятно зоната за кърлинг ще бъде премахната.

Говорейки за икономия на енергия, трябва да споменем, че коледният  базар ще бъде осветен с изцяло LED осветление като светлините ще греят с час по-малко на ден. Повече от 40 дървета няма да бъдат осветени тази година.

Коледният пазар на площад Ратхаусплац ще работи общо 38 дни, което е с около седмица по-малко от миналата година.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации